Крушата е великолепен плод не само за директна консумация в прясно състояние, но и идеална добавка към всякакви сладки и солени ястия. Меденият вкус и сладък аромат на крушата придават финес и мекота на всяко блюдо, имало щастието да се „обвърже” с този превъзходен дар на есента. Ето няколко идеи, които специално подбрахме за нашите читатели-кулинари:
Зеленчукова салата с круши
Пригответе салата-микс от зеленчуци по ваш избор и според сезона. Подберете по една круша от три различни сорта, нарежете ги на малки кубчета и ги прибавете към салатата. Обогатете я с десертно сирене и я подправете със зехтин и лимонов сок. Завладяващата комбинацията на различни сортове круши придава на салатата по-плътен вкус и наситен аромат.
Печено филе с круши
Нарежете няколко круши на едри резени и ги добавете в тавата с пилешкото или свинското филе. Добавете подправките и печете. Печеното месо и круши поръсете с наситнен пресен розмарин. Сервирайте блюдото с гарнитура от зелена салата.
Thai круши
Към пилешки гърди соте, нарязани на кубчета, прибавете едри резени круши. След това поръсете със ситно нарязан пресен джинджифил и червен пипер. Задушете на умерена температура ок. 5-8 минути максимум. Поръсете блюдото със ситно нарязан пресен магданоз и фъстъци. Сервирайте с гарнитура от варен ориз или макарони.
Печени круши с шоколад
Разрежете крушите на половинки, извадете сърцевината и ги подредете в тава за печене. Гответе, докато омекнат, в продължение на 15 минути. Извадете ги, облейте с разтопен шоколад и отново ги върнете във фурната за още 5 минути. Накрая поръсете с лешници.
Печени круши със сирене Бри
Едно предястие, което ще ви впечатли с финия си вкус и упойващ сладък аромат. Нарежете няколко круши на филийки и покрийте всяка от тях с тънко резенче сирене Бри.
Поръсете с фино смлени лешници или натрошени орехи и печете във фурната, докато сиренето започне да се топи.
Пълнени круши
Нарежете на половини няколко круши и ги изчистете от сърцевината им. Запълнете ги със пасирана смес от обелени и нарязано на ситно круши, сирене и магданоз. Печете ги във фурната, докато сиренето се разтопи.