Може да сте вечеряли в най-добрите ресторанти по света, но със сигурност все още не сте попаднали на такъв, който да превъзхожда кухнята на мама. Тази истина признават дори и популярните личности от далечна екзотична Индия, имайки предвид, че страната им се слави с едни от най-изкусителните и разнообразни блюда по света.
Запознайте се с любимите мамини рецепти на 7 известни лица от страната на подправките:
1. Любимата рецепта на Кайлаш Кер, индийски поп рок певец
Sarson ка Saag
... или Синапени листа с подправки
Продукти:
1 връзка синапени листа
1 връзка спанак
1 глава лук, настъргана
½ ч.л. настърган джинджифил
1 скилидка накълцан чесън
3 зелени люти чушки, ситно нарязани
1 с.л. настърган кашкавал
½ с.л. лимонов сок
сол на вкус
1 ч.ч. вода
2 с.л. топено масло - гхи
1 с.л. олио
½ ч.л. гарам масала
1 с.л. царевично брашно
Нарежете спанака и синапените листа, измийте ги и отцедете. Загрейте олиото в тенджера и добавете изцедените зеленчуци, зелените люти чушки и разбъркайте. Добавете джинджифила и чесъна, солта и водата. Задушете, докато листата омекнат. След като се охлади, пасирайте на пюре.
Загрейте маслото гхи в тиган и запържете в него лука до златистокафяво. Добавете синапено-спаначената паста, гарам масалата, царевичното брашно, лимоновия сок и разбъркайте добре. Гответе, докато сместа се сгъсти. Гарнирайте със сирене и поднесете заедно с традиционни царевични питки.
3 индийски подправки за здраве >>
2. Любимата рецепта на Мики Мета, гуро по холистична медицина
Parsi Ravo
... или Грис халва
Продукти:
1 чаша грис
1 с.л. топено масло гхи
¾ ч.ч. захар
1 ½ чаша мляко
За гарниране: ½ ч.л. ванилова есенция, 1 с.л. настъргани бадеми и 1 с.л. натрошен шамфъстък
Запържете в маслото гриса за около 15 минути на много слаб огън. Постоянно бъркайте, за да не изгори. Добавете към гриса свареното мляко и захарта и продължете да бъркате, докато се сгъсти. Свалете от огъня и добавете ванилията, бадемите и шамфъстъка. Поднасете топло.
3. Любимата рецепта на Амит Сад, актьор
Алоо Парата
... или Безквасни питки с картофено пюре
Продукти:
2 чаши пшенично брашно
1 ч.ч. вода
3-4 малки картофа, варени и пюрирани
кориандър, ситно нарязан
малко парче джинджифил, много ситно нарязан или настърган
1-2 зелени люти чушки, ситно нарязан
1 ч.л. гарам масала
сол на вкус
2 с.л. масло
1 с.л. горчица
1 дафинов лист
От брашното, водата и солта омесете меко тесто. Намажете повърхността му с олио, за да се запази меко. Оставете да изсъхне за около 1 час. Междувременно сварете картофите и ги пюрирайте. Подправете пюрето с настъргания джинджифил, ситно нарязаните листа кориандър, зелените люти чушки и разбъркайте интензивно. Накрая добавете солта, гарам масала, горчицата, дафиновия лист и отново разбъркайте добре.
Тестото разделете на малки топки, които разточете на кръгли питки. В центъра на всяка от тях сложете топка от картофеното пюре, загънете краищата, размесете внимателно всяка топка и отново я заточете върху повърхност, посипана с малко брашно. Така получените питки сложете в намазана с олио тава и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 8-10 минути.
4. Любимата рецепта на Анита Донгре, моден дизайнер
Methi Pulao
... или Ориз със сминдух
Продукти:
1 ч.ч. листа сминдух
1 ч.ч. ориз басмати
1 среден домат, ситно нарязан
1 ч.ч. нарязани моркови
½ чаша боб
½ чаша царевица
2 зелени люти чушки, много ситно нарязани
2 дафинови листа
кардамон и карамфил
2 с.л. топено масло,
½ ч.л. гарам масала
сол на вкус
Измийте ориза и го накиснете в продължение на поне 15-20 минути. В тиган със загрятото масло запържете карамфила, кардамона и дафиновите листа. Добавете зелените люти чушки и нарязания на ситно домат. Оставете сместа да заври, докато леко се сгъсти, като бъркате непрекъснато.
След това добавете останалите зеленчуци. Задушете ги, докато омекнат. Добавете сминдуха и варете в още около 5 минути, докато сместа започне да ухае. Добавете ориза и запържете за още няколко минути. Сипете 2 чаши вода. Подправете със сол и гарам масала и разбъркайте добре. След като заври, покрийте с капак и оставете да къкри на умерен огън, докато ориза стане готов. Гарнирайте с пържен лук, поръсете с магданоз и сервирайте топло като пикантна гарнитура.
5. Любимата рецепта на Аюшман Курана, актьор
Pinni
... или Бадемови сладки с грис и нахут
Продукти:
1 ¼ чаши почистен и обелен от ципата черен нахут
¾ чаша чисто топено масло
2 ½ с.л. грис
1 ½ с.л. нахутено брашно
½ с.л. пшенично брашно
1 ч.ч. захар
3 с.л. бадеми
¾ чаша сушени плодове
½ ч.л. зелен кардамон на прах
Накиснете нахута за около един час. Отцедете и го смелете на фина каша. Сгорещете топеното масло в дълбок тиган. Добавете гриса, нахутеното брашно, пшениченото брашно и пържете в продължение на 5 минути. Добави нахутената каша паста и продължете да задушавате на тих огън за около половин час. Междувременно си направете гъст захарен сироп, като към 1 чаша захар добавите ½ чаша вода. Изпечете бадемовите ядки.
В същото време към нахутената смес добавете сушените плодове. Разбъркайте и печете в продължение на 5 минути. Добавете зеления кардамон на прах и отново разбъркайте. Сипете захарния сироп, разбъркайте и варете още няколко минути, докато се сгъсти. Декорирайте с бадемите и свалете от огъня. Оставете да се охлади. Разделете на равни части и оформете всяка от тях на малки кълбенца.
Ползите от индийското орехче >>
Любимата рецепта на Зафар Карачивала, театрал
6. Malai Khaja
... или Кошнички с плънка от кхоя и ядки
Продукти:
2 ½ чаши пшенично брашно
3 с.л. царевично брашно
5 с.л. разтопено гхи
За плънката:
100 г меко кхоя (индийски млечен продукт, подобен на сиренето)
100 г счукани бадеми
50 г шамфъстъци, обелени и счукани
1 ч.л. кардамон на прах
3 супени лъжици пудра захар
За сиропа:
2 чаши захар
1 ½ чаши вода
10 до 12 цветчета шафран
За гарнитура: бадеми, шамфъстък, кардамон, шафран
За да приготвите пълнежа, в дълбок съд сипете всички съставки заедно и разбъркайте, докато се смесят добре. Оформете на 5 топки и ги оставете настрана. Пригответе сиропа, като го овкусите и оцветите с шафрана, стрит в 1 ч.л. гореща вода. Оставете да поври още няколко секунди.
Смесете 2 с.л. от маслото с пшеничното брашно и малко хладка вода. Месете в продължение на 3-4 минути, докато се получи гладко меко тесто. Покрийте го и го оставете да отдъхне. Направете паста от останалото топено масло и царевичното брашно и оставете настрана.
Разделете тестото на 10-12 порции и разточете всяка на тънка кора. Намажете с царевичната паста, прегънете и отново разточете. Повторете операцията още един или два пъти. Оформете всяка коричка, като квадрат. В средата поставете по една топка от плънката. Прегънете ъгълчетата, така че да се срещнат в средата. Пържете в сгорещено масло, докато се зачервят. Извадете и отцедете. Залейте ги с топлия сироп и сервирайте.
! Не забравяйте да остраните дафиновте листа преди консумация.
___
Вижте още:
Националните кухни - оЗНАМЕнувани >>
10 традициони блюда за децата от различни места по света >>