Може да сте вечеряли в най-добрите ресторанти по света, но със сигурност все още не сте попаднали на такъв, който да превъзхожда кухнята на мама. Тази истина признават дори и популярните личности от далечна екзотична Индия, имайки предвид, че страната им се слави с едни от най-изкусителните и разнообразни блюда по света.

Запознайте се с любимите мамини рецепти на 7 известни лица от страната на подправките:

1. Любимата рецепта на Кайлаш Кер, индийски поп рок певец

Sarson ка Saag
... или Синапени листа с подправки

Продукти:
1 връзка синапени листа
1 връзка спанак
1 глава лук, настъргана
½ ч.л. настърган джинджифил
1 скилидка накълцан чесън
3 зелени люти чушки, ситно нарязани
1 с.л. настърган кашкавал
½ с.л. лимонов сок
сол на вкус
1 ч.ч. вода
2 с.л. топено масло - гхи
1 с.л. олио
½ ч.л. гарам масала
1 с.л. царевично брашно

Нарежете спанака и синапените листа, измийте ги и отцедете. Загрейте олиото в тенджера и добавете изцедените зеленчуци, зелените люти чушки и разбъркайте. Добавете джинджифила и чесъна, солта и водата. Задушете, докато листата омекнат. След като се охлади, пасирайте на пюре.

Загрейте маслото гхи в тиган и запържете в него лука до златистокафяво. Добавете синапено-спаначената паста, гарам масалата, царевичното брашно, лимоновия сок и разбъркайте добре. Гответе, докато сместа се сгъсти. Гарнирайте със сирене и поднесете заедно с традиционни царевични питки.

Sarson ка Saag ... или Синапени листа с подправки, Снимка: en.wikipedia.org

 

3 индийски подправки за здраве >> 

 

2. Любимата рецепта на Мики Мета, гуро по холистична медицина

Parsi Ravo
... или Грис халва

Продукти:
1 чаша грис
1 с.л. топено масло гхи
¾ ч.ч. захар
1 ½ чаша мляко
За гарниране: ½ ч.л. ванилова есенция, 1 с.л. настъргани бадеми и 1 с.л. натрошен шамфъстък

Запържете в маслото гриса за около 15 минути на много слаб огън. Постоянно бъркайте, за да не изгори. Добавете към гриса свареното мляко и захарта и продължете да бъркате, докато се сгъсти. Свалете от огъня и добавете ванилията, бадемите и шамфъстъка. Поднасете топло.

Parsi Ravo ... или Грис халва, Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

 

3. Любимата рецепта на Амит Сад, актьор

Алоо Парата
... или Безквасни питки с картофено пюре

Продукти:
2 чаши пшенично брашно
1 ч.ч. вода
3-4 малки картофа, варени и пюрирани
кориандър, ситно нарязан
малко парче джинджифил, много ситно нарязан или настърган
1-2 зелени люти чушки, ситно нарязан
1 ч.л. гарам масала
сол на вкус
2 с.л. масло
1 с.л. горчица
1 дафинов лист

От брашното, водата и солта омесете меко тесто. Намажете повърхността му с олио, за да се запази меко. Оставете да изсъхне за около 1 час. Междувременно сварете картофите и ги пюрирайте. Подправете пюрето с настъргания джинджифил, ситно нарязаните листа кориандър, зелените люти чушки и разбъркайте интензивно. Накрая добавете солта, гарам масала, горчицата, дафиновия лист и отново разбъркайте добре.

Тестото разделете на малки топки, които разточете на кръгли питки. В центъра на всяка от тях сложете топка от картофеното пюре, загънете краищата, размесете внимателно всяка топка и отново я заточете върху повърхност, посипана с малко брашно. Така получените питки сложете в намазана с олио тава и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 8-10 минути.

Алоо Парата ... или Безквасени питки с картофено пюре , Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

 

Люто, по-люто >> 

4. Любимата рецепта на Анита Донгре, моден дизайнер

Methi Pulao
... или Ориз със сминдух

Продукти:
1 ч.ч. листа сминдух
1 ч.ч. ориз басмати
1 среден домат, ситно нарязан
1 ч.ч. нарязани моркови
½ чаша боб
½ чаша царевица
2 зелени люти чушки, много ситно нарязани
2 дафинови листа
кардамон и карамфил
2 с.л. топено масло,
½ ч.л. гарам масала
сол на вкус

Измийте ориза и го накиснете в продължение на поне 15-20 минути. В тиган със загрятото масло запържете карамфила, кардамона и дафиновите листа. Добавете зелените люти чушки и нарязания на ситно домат. Оставете сместа да заври, докато леко се сгъсти, като бъркате непрекъснато.

След това добавете останалите зеленчуци. Задушете ги, докато омекнат. Добавете сминдуха и варете в още около 5 минути, докато сместа започне да ухае. Добавете ориза и запържете за още няколко минути. Сипете 2 чаши вода. Подправете със сол и гарам масала и разбъркайте добре. След като заври, покрийте с капак и оставете да къкри на умерен огън, докато ориза стане готов. Гарнирайте с пържен лук, поръсете с магданоз и сервирайте топло като пикантна гарнитура.

Methi Pulao ... или Ориз със сминдух , Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos