След оранжевите, жълтилилави и червени изкушения, днес ви заливаме с още една вкусна, цветна и свежа порция от вълшебни сладки и солени творби, но този път... в зелено! Навярно добре знаете, че зеленият цвят е не само много вкусен, но и много здравословен. Зелените плодове и зеленчуци са съкровищници на витамини и минерали, като калций, желязо и магнезий.

Ябълките и крушите например са прекрасен източник на лутеин, което ги превръща в скъпоценен дар за доброто зрение и красивата кожа. Кивито и зеленият лимон (лайм) са сред първенците по съдържание на витамин С. Авокадото съдържа безценни мастни киселини, регулира нивото на холестерола, а по съдържание на калий задминава дори и бананите. Доказано е, че редовната консумация на броколи, тиквички, грах, малуря и магданоз дори може да предотврати появата на сериозни болести като рак и нарушения на сърдечно-съдовата система. Листните зеленчуци като маруля, рукола, салата айсберг, спанак, киселец и др. пък са богати и на витамин Е, който заздравява клетъчните мембрани и значително забавя процесите на стареене.

И така, моля, към рецептите >>>

Салата с тиквички и авокадо

Продукти за 4 порции:
4 малки, пресни тиквички, изплакнати и подрязани от двата края
1 голяма узрели авокадо 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок
щипка сол
1-2 скилидки чесън, пресовани
3 с.л. зехтин
сокът на 1 лимон
1 с.л. фина морска сол
½ чаша шам фъстък
4 клончета мащерка
 
Приготвяне:
Нарежете тиквичките надлъжно на тънки филийки. Бланширайте ги в гореща вода и щипка сол за няколко минути. Оставете настрана и междувременно направете марина от чесъна, зехтина, лимоновия сок и солта. Подредете тиквичките в чиния. Поръсете ги с ядките и мащерката и полейте с марината.

 

Ментова салата от булгур с грах и целина

Продукти за 4 порции:
200 г ечемичен булгур
200 г замразен грах
1 глава червен лук, ситно нарязан
2 стръка целина
4 с.л. зехтин
2 с.л. червен винен оцет
1 с.л. прясно нарязана мента
¼ ч.л. сол
350 г (чедър) сирене, нарязано на кубчета
60 г запечени фъстъци или кашу
200 г домати, нарязани на кубчета
12 листа маруля, измити и подсушени
ситно нарязана мента за украса

Приготвяне:
Варете ечемичния булгур, предварително накиснат, 40  минути във вряща вода. Добавете граха, лука и целината. Отново оставете да заври и изчакайте още 5 минути. После отцедете водата и пресипете в купа. Добавете към зеленчуците зехтина, оцета, нарязаната мента, солта и малко пипер. Разбъркайте добре всичко и оставете салатата да се охлади за около 20 минути. Сложете в салатата сиренето и доматите. Застелете съда за сервиране с листа от маруля и изсипете сместа в центъра. Украсете с нарязаната мента и поднесете.

(Булгурът може да замените с киноа.)

 

Пай със зелени ябълки и бадеми

Продукти:
200 г фино нарязани сурови бадеми
400 мл прясно мляко
4 с.л. захар
3-4 средно големи зелени ябълки
1 лимон
3 яйца
½ ч.л. бакпулвер
масло и галета за поръсване на тавата (формата)

Приготвяне:
Стоплете млякото и с него залейте бадемите. Оставете да киснат около 10-15 минути.
Яйцата разбийте със захарта, след което добавете към тях накиснатите бадеми и настърганите ябълки, които преди това сте смесили със сока на 1 лимон и настърганата му кора. Накрая добавете бакпулвера. Сипете сместа в намазана и поръсена с галета тава. Отгоре поставете и малки парченца масло. Печете на 180 градуса за около 20 минути.

 

Чийзкейк с лайм

Продукти:
5 яйца
200 г захар
2 ванилии
400 г заквасена сметана
400 г крема сирене
150 г краве масло, меко
1 пакет бисквити
1 лайм - кората и сока

Приготвяне:
Натрошете бисквитите и ги смесете с омекналото масло. Разстелете сместа на дъното и по стената в ринг за торта. Разбъркайте крема сиренето заедно със сметаната, настърганите кори и сока от лайм, ванилията и 150 г от захарта. Разделете жълтъците от белтъците и ги разбъркайте по отделно с останалата захар, след което ги прибавете към другата смес. Печете в загрята фурна на 150 градуса, за около 45-50 минути. Преди да поднесете, декорирайте сладкиша с тънки кръгчета лайм.

 

Смути с киви и круши

Продукти за 4 порции:
4 бр. киви
2 бр. круши
400 мл сок от портокал

Приготвяне:
Сложете в блендер кивито и крушата, нарязани на парчета. Добавете няколко кубчета лед и разбийте, докато ледът се разбие. Налейте сока от портокал и разбийте отново.