Лимоново сладко

Продукти:
сокът и кората от 4 лимона
200 г пудра захар
100 г краве масло на кубчета
3 яйца + 1 жълтък

Приготвяне:
Сложете кората и сока от лимон, захарта и маслото на водна баня. Разбърквайте, докато съставките се разтопят. Разбъркайте яйцата и жълтъка и ги изсипете към лимоновата смес. Оставете тенджерата с продуктите около 10 минути на котлона, докато се получи достатъчно гъста микстура. Отстранете от котлона и осатавете да се изстуди. Бъркайте от време на време. Разпределете изстиналото сладко в буркани и затворете. Съхранявайте в хладилника, докато дойде сюблимният момент на похапването им.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

 

Рулца с лимонов крем

Продукти:
1 пакет бутер тесто
100 г крема сирене
2 с.л. захар
1 пакет ванилия
½ ч.ч. лимоново сладко
За глазурата:
½ ч.ч. пудра захар
1 ч.л. лимонв сок
1 ч.л. вода

Приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Развийте тестото и го разрежете на 4 правоъгълника. Стоплете крема сиренето на котлона. Добавете захарта и ванилията. Разбъркайте добре и разпределете върху правоъгълниците. Добавете лимоновото сладко и размажете равномерно. Навийте на руло по дължина и разрежете всеки от правоъгълниците на 4 парчета. Подредете ги в тавичка за печене (с диаметър 20-22 см) с малко разстояние между тях. Печете 20 минути до зачервяване. Разбийте съставките за глазурата до получаване на гладка смес и полейти още топлите рулца.

sourkrautkrafts.blogspot.com

 

Лимончело (домашен лимонов ликьор)

Продукти:
10 големи лимони
1 с.л. чист спирт (95%)
1 кг захар
1 ½ л вода

Приготвяне:
Обелете лимоните и сложете обелките от кората в голям буркан.  Залейте ги с алкохола, захлупете добре и приберете на хладно в продължение на 20 дни.
Сварете водата и захарта за 5 мин. Полученият захарен сироп оставете да се охлади. Прецедете алкохола през ситна цедка. Прибавете го към охладения сироп. Разбъркайте добре и... наздраве! Насладете се на най-дъхавото и изкусително домашно лимончело!

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos