Препечен хляб с намазана рикота е толкова добра комбинация, че може да му се наслаждавате и без добавки. Всяка нова съставка обаче само ще подсили кадифения вкус на традиционното италианско сирене. Рикотата е мека и нежна и затова има широко приложение в кулинарията. 

Нашите предложения са за препечен хляб, защото леко запечената хрупкава филийка допълва добре сочността на останалите съставки.

За закуска
Със смокини и печено кашу
За добър старт на деня се нуждаете от свежестта на плодовете и силата на протеина. Нарежете смокините на тънки филийки и ги пставете върху намазаната рикота. Запечете кашуто в сух тиган и поставете ядките върху плода. По желание може да добавите сурови бадеми, кедрови ядки и мед.

Снимка: Thinkstock

За обяд
С яйце и рукола
Едно яйце се сварява, разрязва се и се слага върху намазаната рикота. Полива се с малко зехтин. Поръства се със свежа рукола и се овкусява с хималайска сол. 

Снимка: Thinkstock

За следобедна закуска
С банани и канела
Върху слоя рикота се нареждат парчета банан с дебелина около сантиметър. Върху тях се поръсва канела. 
Вкусна и ароматна хапка към хубавия следобед.

Снимка: Thinkstock

За вечеря
С пушена сьомга и зелени подправки
Върху намазаната рикота поставете тънко парче пушена сьомга. Поръсете с любими зелени подправки - магданоз, розмарин, и овкусете със зехтин, сол и черен пипер. 

Снимка: Thinkstock

За среднощна закуска
С ягоди с мед
След секс или просто много работа, е време за нещо, възстановяващо силите. Намажете филийка с рикота. Нарежете ягодите и ги подредете върху сиренето. Върху плодовете сложете 1 с. л. мед.

Снимка: Thinkstock