Зарадвайте любимите си хора за Гергьовден с апетитно и оригинално агнешко блюдо, което може да си изберете от кулинарните идеи по-долу:

Пикантни агнешки хапки с киви

Продукти за 4 порции:
600 г нетлъсто агнешко от бут, нарязано на хапки
2 зрели плода киви
1 счукана скилидка чесън
1 с.л. настърган пресен корен джинджифил
1 ч.л. кимион на зърна, счукан
2 малки глави лук, всяка нарязана на 8 полумесеца
1 лимон, нарязан на полумесеци

Приготвяне:
Сложете агнешкото месо в купа. Обелете, нарежете и намачкайте кивитата. Добавете ги към хапките агнешко с чесъна, джинжифила и подправките. Разбъркайте добре. Похлупете и оставете да се маринова за 5 минути. Добавете към хапките лука и залейте с останалата марината. Поръсете с малко сол. Печете в предварително загрята на висока степен фурна, като обръщате от време на време, докато станат златисти и равномерно изпечени. Гарнирайте всяка порция с парченца киви и резен лимон.

Снимка: saq.com

 

 

Агнешко в млечно-яйчен сос по овчарски

Продукти за 4 порции:
1 кг агнешко месо от плешката
2 к.ч. краве масло
1 кг овче кисело мляко
8 яйца
сол на вкус

Приготвяне:
Нарежете месото на 6 порции. Поставете ги в гювеч с капак или в тавичка, която може да бъде покрита с алуминиево фолио. Месото в съда залейте с равни части вода и масло, захлупете и печете в умерена фурна. Извадете изпеченото месо и го сложете в друг съд. В соса от печеното внимателно налейте разбитото заедно с яйцата и леко затоплено кисело мляко. Посолете на вкус и разбъркайте. Върнете съда във фурната и печете без капак, докато се посгъсти. След това сложете в соса печеното месо и допечете ястието без капак за 5-6 минути.

Снимка: thriftyfoods.com

Агнешко със смокини по марокански

Продукти за 4 порции:
800 г агнешко месо
3 с.л. олио
2 глави лук
2 ч.л. джинджифил
2 ч.л. кориандър
2 ч.л. кимион
4 ленти портокалова кора
1 пръчица канела
15 сушени смокини
2 шепи орехи, счукани на едро
сол
червен пипер

Приготвяне:
Измитото месо разрежете на 4 големи парчета. Наръсете ги със сол и червен пипер. В загрятото олио запържете месото до кафява коричка от всички страни. Месото заедно с 2 с.л. от мазнината, в която се е пържило, прехвърлете във форма за печене. Разрежете всяка глава лук на 4 дебели кръга. Сложете го около агнешкото и поръсете с подправките. Добавете портокаловата кора и канелата. Залейте месото с ½ мл вода, похлупете и сложете в загрятата на 140 градуса фурна. Печете 2 часа. Добавете смокините и орехите и оставете да се пече още 1 час.

Снимка: channel4.com