Освен че са вкусни, апетитни, пикантни и лесни за приготвяне, петото качество на тези великолепни ордьоври е, че прекрасно могат да заместят закуската – било то сутрешна или следобедна. Всяка рецепта е за 8 порции:
Орехови мини кифлички с чедър
Смесете ½ чаша брашно, 100 г настърган пармезан, 5-6 запечени ореха, 2 ч.л. бакпулвер, сол и черен пипер на вкус. Добавете 100 г масло и ½ чаша мляко. Замесете тесто и го разделете на 8 топки. Запечете за около 25 минути. Украсете с лъжичка меко сирене и 1 орехова ядка. Може да сервирате и като закуска, и като ордьовър.
Багети с масло, лук и козе сирене
Смесете 1 пакетче масло със ситно нарязана глава лук. Добавете сол и черен пипер на вкус. Намажете получената смес върху 8 препечени багети. Поръсете с натрошено козе сирене и украсете с парченца рачешки рулца.
Печени картофи с топено козе сирене >>
Мариновани гъби
Сложете 3 с.л. зехтин в нагорещен тиган и добавете 10 малки гъби. Задушете ги за около 8 минути. Добавете ½ чаша бяло вино, ¼ чаша ябълков оцет, 1 ситно нарязана скилидка чесън, 1 нарязана глава лук, риган, сол и пипер на вкус.
Бита рикота с нар и джоджен
Разбийте 1 пакетче пълномаслена рикота, добавете сол и черен пипер на вкус. Поставете в хладилника за около 30 минути. Добавете 2 с.л. зърна от нар и 1 с.л. джоджен. Сервирайте върху мекички, питки или пържени филийки.
Картофени хапки с пушена сьомга
Полейте 2 тънко нарязани картофа на шайби с 3 с.л. зехтин. Добавете сол и пипер на вкус. Изпечете във фурната за около 20 минути, докато станат златисти. Оставете ги да се охладят. Намажете картофените шайбички с квасена сметана и сложете отгоре по едно парченце пушена сьомга. Поръсете с нарязан пресен лук и украсете със стръкче копър.