Поднасяме ви няколко идеи за блюда от кореноплоди, които, наред с прекрасните си вкусови качества, са и доказани врагове на пролетната умора. Една от най-хубавите черти на тези гозби е, че кореноплодите, от които са приготвени, запазват и дори удвояват полезните си свойства при топлинната си обработка. Всяка рецепта е за 4-6 порции:
Ряпа по холандски
Продукти:
500 г бяла ряпа
500 г моркови
500 мл прясно мляко
100 г кашкавал
3 яйца
Приготвяне:
Ряпата и морковите се обелват и се нарязват на тънки кръгчета. Подреждат се в намаслена тавичка, поръсват се с настърган кашкавал и се заливат с яйцата, разбити в млякото. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 минути.
Целина по испански
Продукти:
2 глави целина
50 г краве масло
сол на вкус
Приготвяне:
Целината се разрязва на половинки, почиства се и сварява за около 10 минути в подсолена вода. Отцежда се и се запича в силна фурна за кратко, докато омекне. Може да се сервира и топла, и студена.
Хрян по украински
Продукти:
1 коренче почистен и настърган хрян
50 г краве масло
20 г брашно
200 г квасена сметана
200 мл зеленчуков бульон
2 с.л. ябълков оцет
1 дафиново листо
черен пипер на зрънца
сол на вкус
Приготвяне:
Брашното се запържва леко в половината от маслото и се разрежда постепенно с бульона и сметаната. Оставя се да поври 3-4 минути. В друг тиган хрянът се запържва в останалото масло, като се прибавят оцета, 2 с.л. вода и подправките. Вари се, докато течността почти се изпари. Хрянът със соса се смесва и се кипва за 1 минута.