Нежният и сочен натюрел на ябълките придава на всяко блюдо – основно и десерт –деликатен вкус и великолепие
Пиле с ябълки и портокали
Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете в голяма, намазана със зехтин тава за печене, 700 г картофи (нарязани на тънки филийки), 350 г зелени ябълки (нарязани) и 1 голяма глава кромид лук (нарязана на тънки пръстени). Добавете 1 дафинов лист, 2 клонки магданоз, 1 нарязан стрък целина и кората на 1 портокал, ситно настъргана. Подправете с по ¼ ч.л. смлян карамфил и бахар, с ¾ ч.л. канела, черен пипер и щипка сол.
Подредете 8 пилешките гърди в средата на тавата и ги поръсете с щипка сол и черен пипер. Залейте с 285 мл прясно изцеден портокалов сок, намажете с 1 с.л. зехтин и посипете с 2 равни с.л. галета. Запечете във фурната 1-1 ½ часа до образуване на хрупкава коричка. Извадете дафиновия лист, украсете и поднесете.
Кроасани с ябълки и шунка, печена в мед
Срежете 4 големи кроасани хоризонтално през средата, като оставите горната половина леко захваната за долната по края. Смесете 1 с.л. майонеза и 4 с.л. квасена сметана в купа. Добавете 1 голям, едро настърган, морков, 1 сладка ябълка, разрязана на малки кубчета, 2 ситно нарязани стръка зелен лук и 50 г орехи. Посолете и разбъркайте добре. Разпределете сместа върху долната половина от кроасаните и поставете по 1 голям резен шунка, печен в мед, върху всяка една от тях. Затворете кроасаните и сервирайте веднага.
Свинско бон филе с ябълки
Загрейте фурната до 200 градуса. В купа смесете 2 с.л. царевично нишесте, 2 с.л. кафява захар, 1 ч.л. канела, ¼ ч.л. индийско орехче, 2 с.л. сушени боровинки или стафиди, 2 ябълки, обелени и нарязани.
Поставете 450-650 г свинско бон филе в съд за печене и около него разстелете сместа с ябълките, като внимавате да е разпределена равномерно. Покрийте с капак и запечете за 30 минути. Извадете ястието от фурната и с помощта на лъжица полейте месото със соса, получен от печенето, докато изцяло го покриете. Покрийте отново с капака и запечете още 20 минути, докато свинското придобие златист цвят.
Ябълков пирог
Разбийте 300 г омекнало краве масло с 200 г захар до побеляване. Прибавете 3 жълтъка и разбъркайте добре. Сипете брашно, колкото поеме, и омесете твърдо тесто. Разточете го на кора и я навийте на точилката, за да я пренесете в тавата. Трябва да покрие и стените, като се получи ръб. Краищата, които излизат извън тавата, отрежете и направете на топка, която приберете в хладилника. Надупчете с вилица блага и го печете около 15 минути в загрята фурна на при 250 градуса до леко зачервяване. През това време настържете 4 ябълки и ги смесете с 1 с.л. канела и 200 г счукани орехови ядки. Разбийте 3 белтъка със 150 г захар като за целувки. Разстелете върху полуготовия блат ябълковия пълнеж и намажете отгоре с целувчената смес.
Извадете охладеното тесто и го настържете върху нея. Печете още около 15 минути на 180 градуса до зачервяване на трохите. Извадете пирога и го нарежете, още докато е топъл. Оставете да престои няколко часа, за да поеме сока от ябълките.
Печени ябълки с ром, орехи и мед
Пригответе плънката, като смесите 10 ч.л. натрошени ореха с 10 ч.л. мед и 5 ч.л. ром. Издълбайте 10 ябълки, без да ги белите. Напълнете ги с ароматната смес, подредете ги в тавичка, покрита с хартия за печене. Печете във фурната на 180-200 градуса в продължение на 35-40 минути, докато ябълките започнат да променят цвета си. След като ги извадите от фурната, оставете ги да изстинат около 30 минути. Поднесете охладените ябълки с шапка от по 1 с.л. сладкарска сметана.