Време е за къпини! Тези приказни горски плодчета могат да се похвалят с чудесния си вкус не само в естествения си вид, но и като допълнение към летния десерт. Предлагаме ви четири нежни и леки сладки изкушения, които едва ли биха били толкова прекрасни на вкус и аромат без впечатляващото присъствие на къпините в тях.

Супа от къпини

300 г къпини и няколко резенчета лимонова кора се добавят към 500 мл вода и се варят около 15 минути. Прибавят се 20 г нишесте, разтворено в студена вода, и щипка сол. Преди поднасяне към къпиновата супа се капват няколко капки лимонов сок и 1 ч.л. мед. За финал може да се украси с шепа горски плодове.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Плодова салата с къпини

Плодовете, една част от които са намачкани, се смесват с малини и боровинки. Поръсват се със захар и се оставят 1-2 часа в закрит съд в хладилник. Преди поднасяне горските плодчета се покриват с кисело мляко или квасена сметана и се разбъркват. 

Къпинов крем

Продукти:
500 мл сок от къпини
2 жълтъка
500 мл прясно мляко
300 г захар
120 г грис
ванилия
250 г къпини

Приготвяне:
Преди всичко важно е плодовете да са здрави! Отделя се половината, а останалите се смачкват. В кипящото мляко се слагат захарта и грисът. След като сместа кипне, бързо се изсипва къпиновият сок. Кремът се бърка, докато кипне, и се сваля от огъня. Добавят се добре разбитите жълтъци и отново се бърка на огъня, докато сместа кипне отново. Отстранява се от огъня и като изстине малко, се пускат целите плодове. Ароматизира се и се разлива на порции. Всяка порция се поднася залята с къпинов сироп.

Къпинов кейк

Продукти:
2 яйца
250 г кисело мляко
500 г брашно
25 мл олио
370 г захар
5 г хлебна сода

Приготвяне:
Разбиват се яйцата и се слага олиото, като биенето продължава. Прибавят се захарта и киселото мляко. Пресятото брашно се смесва със содата и всичко се разбърква. Към полученото рядко тесто се прибавят оваляните в брашно плодове. Изсипва се в намазана с масло и поръсена с брашно тава. Пече се в умерена фурна. Кейкът се поднася поръсен с пудра захар и ванилия.

Вино от къпини

1 кг къпини се заливат с 3 л вода. Прибавят се 500 г захар 3-4 г винета киселина. Питието се оставя да ферментира в дамаджани при стайна температура. За да се ускори ферментацията, добре е да се добави около 10 г хлебна мая, предварително размита с хладка вода. Виното е готово след няколко дни. То е с червен до черен цвят и с приятен нежен резлив вкус.