Спаначени кюфтенца с овесени ядки
Продукти:
1 кг спанак
150 г овесени ядки
1 глава лук
1 яйце
бялата част на 2 стръкчета чесън
1 с.л. олио
сол
галета
Приготвяне:
Спанакът се нарязна на ситно и се задушава с малко олио и сол, след което се пасира. Щом сместа изстине, се прибавят яйцето, настърганият лук и овесените ядки.Омесва се "кайма” и се оставя да престои, за да набъбнат овесените ядки. След това се оформят кюфтенцата, които се овалват в галета и се изпържват от двете страни до пълна готовност. Поднасят се топли с цедено кисело мляко, картофено пюре или зелена салата.
Магданозени кюфтенца с млечен сос
Продукти:
5 връзки магданоз
2 яйца
300 г сирене
6 с.л. брашно
5 с.л. олио
400 г кисело мляко
6 стръка копър
Приготвяне:
Магданозът се нарязва на ситно, заедно с дръжките. Прибавя се към яйцата и натрошеното сирене. От получената смес се оформят кюфтенца, които се овалват в брашно и леко се запържват от двете страни до златисто. Магданозените кюфтенца се сервират топли, полети с разбито леко подсолено кисело мляко и копър.
Кюфтета от лапад и коприва
Продукти:
500 г коприва
300 г лапад
3 яйца
150 г сирене
100 г кашкавал
3 с.л. брашно
сол
черен пипер
Приготвяне:
Попарете копривата за около 5-10 минути с вряла вода и към края добавете почистения и нарязан лапад, който няма нужда от дълго бланширане. Отцедете хубаво зеленолистните и при нужда отделете по-дебели дръжки от копривата. Отделно разбийте яйцата, сиренето, настъргания кашкавал и добавете подправките на вкус. Разбъркайте тази смес с копривата заедно и с брашното до получаването на гъста смес. Оформените кюфтенца от лапад и коприва се запържват в немного сгорещена мазнина от двете страни. След като поизстинат, се поднасят с млечно-чеснов сос.
Бобени кюфтенца на тиган
Продукти:
400 г сварен червен боб
400 г бял боб
1 глава червен лук
1 морков
½ връзка магданоз
1 ч.л. чубрица
½ ч.л. черен пипер
сол
100 г галета
олио
Приготвяне:
Отцеденият боб се поставя в дълбока купа. Към него се поставят настърганият морков, ситно нарязаният магданоз, ситно нарязаният магданоз, ситно нарязаният лук и подправките – чубрица, черен пипер и сол. Всичко се намачква с ръце до получаването на гъста каша с конситенция на кайма. От нея с мокри ръце се оформят кюфтенца, които се овалват в галета и се пържат за кратко от двете страни в малко олио. Сервират се топли с гарнитура от свежа салата и домати.