Важно правило при измайсторяването на този сладкиш е да забравите за традиционната проба за готовност. Брауните са перфектно изпечени при едно условие – ако вътре са още влажни и лепнат, т.е. ако по клечката остава тесто.най-хубавото на брауните е, че може да се похапват цяла седмица, след като са приготвени. Съставките към всяка от рецептите са за 1 форма (18 х 18 см):

Брауни с ром

Продукти:

200 г натурален шоколад (70% какао)
200 г краве масло
6 яйца
150 г бадеми
500 г
2 пакетчета ванилия
300 г брашно
1 щипка сол
6 с.л. ром
300 г тъмен кувертюр
25 г кокосово масло

Приготвяне:

Настържете шоколада на едро и заедно с маслото го разтопете на слаб огън. Когато сместа леко се охлади, добавете захарта, двете ванилии, предварително разбитите яйца, брашното, солта, натрошените на едро ядки и рома. Изсипете сместа в покрита с хартия тавичка.

Печете в предварително загрята на 175 градуса фурна 15-20 минути. След като сладкиша се охлади, натрошете кувертюра и го разтопете на водна баня заедно с кокосовото масло. Разпределете равномерно глазурата върху сладкиша и нарежете на парчета.

Брауни с дюли (круши)

Продукти:

1 голяма дюля
3 с.л. лимонов сок
225 г захар
300 г натурален шоколад (70% какао)
75 г лешници
150 г меко краве масло
3 яйца
350 г брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода
100 мл прясно мляко
15 г кокосово масло
какао

Приготвяне:

Обелете дюлята, почистете я от семките и нарежете на ивици. Лимоновия сок, 250 мл вода, 75 г захар и нарязаната дюля варете на тих огън 15-20 минути. Извадете плода и го нарежете на кубчета. Изпечете ядките в тиган. Разтопете маслото и 200 г шоколад. Разбийте яйцата и 150 г захар. Добавете шоколадовата смес, а след това прибавяйте с редуване млякото и предварително смесените сухи съставки. – брашно, бакпулвер и сода. Накрая сложете ядките и дюлята. Изсипете тестото в намаслена и поръсена с брашно тавичка.

Печете около 1 час при температура 175 градуса. Оставете сладкиша 30 минути да изстине и го извадете от тавичката. Залейте го с глазура от разтопени на водна баня 100 г шоколад и какаовото масло. Поръсете с какао.

Брауни със сметана

Продукти:

300 г натурален шоколад (70% какао)
250 г краве масло
7 яйца
300 г орехи
500 г захар
2 пакетчета ванилия
1 щипка сол
35 г брашно
½ пакетче бакпулвер
250 г тъмен кувертюр
150 мл сметана
50 г кокосово масло

Приготвяне:

Маслото и натрошения шоколад и разтопете на слаб огън. След като се охладят, добавете захарта, ванилията, солта, яйцата, едро натрошените ядки, брашното и бакпулвера. Разбъркайте добре до получаването на еднородна смес и изсипете в намаслена тавичка.

Печете 30 минути при температура 175 градуса. Оставете сладкиша да изстине. междувременно натрошете кувертюра на едро, добавете сметаната и кокосовото масло. Загрейте на слаб огън и бъркайте до получаването на кремообразна маса. Оставете да изстине за няколко минути и разпределете равномерно върху сладкиша. Оставете за час-два на студено и нарежете на парчета.

Класическо брауни

Продукти:

100 г натурален шоколад (70% какао)
110 г краве масло
225 г кафява захар
1 щипка сол
1 ч.л. смляна ванилия
2 яйца
1 жълтък
120 г брашно
3 с.л. тъмно какао на прах
мазнина и брашно за формата

Приготвяне:

Намазнената с масло форма поръсете с брашно. Нарязаното на парчета масло и натрошения шоколад поставете в купа и разтопете на водна баня. Оставете да се охладят. Захарта, солта и смляната ванилия разбъркайте в студената шоколадова смес. Постепенно прибавете яйцата и жълтъка, като бъркате непрекъснато. Поръсете отгоре брашното и какаото. Бъркайте до получаването на хомогенна смес. Напълнете тестото във тавичката и го загладете.

Печете в предварително загрята на 175-180 градуса фурна 30 минути, докато сладкишът бухне, но по средата е още мек. Проверете с клечка или сламка. Ако по тях полепват и остават следи от плънката, значи сладкишът е правилно изпечен. Оставете няколко минути във формата, след което обърнете сладкиша и го оставете да изстине. Нарежете на парчета и поднесете. По желание може да увиете брауните във фолио и да ги оставите да престоят една нощ.