Сладък салам с бисквити и локум

Продукти:
2 пакета меки бисквити
1 пакет краве масло
1 ч.ч. ядки по избор
2 кутии локум

Приготвяне:
Бисквитите се натрошават в купа. Мекото масло се смесва и разбърква с ядките. Ситно нарязаният локум се слага в тиган с 1 к.ч. вода и се оставя да се разтопи като се разбърква. След това се изсипва при бисквитите и се омесва тесто. Фолио или хартия за печене се намазнява и с негова помощ се оформя салама. Преди консумация се оставя да се охлади.

Снимка: foodgawker.com

Локумени кифлички

Продукти:
200 г извара
200 г масло
1 яйце
1 щипка сол
захар
½ ч.л. сода
1 ч.л. оцет
1 есенция ванилия
брашно
2 кутии цветен локум
сусам за поръсване

Приготвяне:
Изварата и маслото се разбиват до еднородна смес. Прибавят се яйцето, солта, захарта, угасената в оцет сода и ванилията. Разбърква се добре и постепенно се прибавят брашното, като разбърква с лъжица. Тестото трябва да е меко, но да не лепне по ръцете. Оставя се настрана около 2 ч. да си отдъхне. Тестото се разделя на 4 части и от всяка се разточва кръгла кора. Корите се нарязват на триъгълници. Локумът се нарязва на парченца и по около 7-8 от тях и се нареждат върху широката страна на триъгълниците. Корите се навиват на кифлички, като се започне от широката им страна. Нареждат се в намазнена тава и се поръсват със сусам по желание. Пекат се на умерена фурна, докато се покрият с нежен златист загар.

Снимка: 100decors.com

Арменски локумки

Продукти:
150 г локум
1 ч.ч.олио
1 ч.ч.вода
1 щипка сол
3 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода
200 г орехи
пудра захар
150 г ванилия

Приготвяне:
Водата заедно с олиото  се слагат да заврат. Добавят се содата и солта и се отстранява от котлона. Сипва се брашното и се разбърква енергично. Получената топка стегнато тесто се оставя настрана да изстине. От тестото се откъсват топченца, които се приплескват леко с дланта. В центъра им се поставят малко парченца локум и орехи. Оформят се отново на топчета, подреждат се в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се на 180 градуса до зачервяване. Изпечените арменски сладки още горещи се овалват в смес от пудра захар и ванилия.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Мъфини с локум и лимонови кори

Продукти:
100 г масло
200 г захар
250 г брашно
120 мл прясно мляко
2 яйца
1 есенция ванилия
1 кутия обиновен локум
лимонови корички
2 ч.л. бакпулвер
½  ч.л. сол

Приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват с миксер. Добавят се млякото, яйцата, ванилията и още еди път разбива с миксера. Лимоновите корички и локумът се нарязват на малки парченца. Брашното се пресява  с бакпулвера и солта. Смесват се с течните съставки и се разбъркват внимателно. Щом тестото стане еднородно, се прибавят локумът и лимоновите резанки и се разбъркват с лъжица. Тестото се сипва в намаслени формички за мъфини. Пекат се на 190 градуса около 25-30 минути. Готовността на мъфините може да се провери с клечка. Изваждат се от формичките след пълното им изстиване.

Снимка: foodgawker.com