Супа с моркови, портокал и сирене фета
Загрейте 1 с.л. зехтин в голяма тенджера и запържете 1 ситно нарязана глава лук, 4 обелени и ситно нарязани моркова и 1 счукана скилидка чесън на умерен огън за около 5 минути, докато омекнат. Добавете 600 мл зеленчуков бульон, сокът на 1 портокал, 1 с.л. нарязан пресен естрагон и оставете да заври. Намалете огъня, похлупете и варете на слаб огън за около 6-8 минути, докато зеленчуците омекнат. Запазете около ¼ от нарязаните зеленчуци, а останалата сипете в блендер. Пасирайте, докато се получи почти гладка смес – добре е да оставите консистенцията леко зърнеста. Посолете.
Върнете сместа в тенджерата заедно със запазените зеленчуци и загрейте до завиране. Сипете в купи и добавете 100 г натрошено сирене фета във всяка. Поръсете с останалия нарязан естрагон и сервирайте.
Супа от карфиол с ябълка и къри >>
Пилешко соте с портокал
Загрейте 2 с.л. зехтин в голям тиган. Добавете 1 нарязана малка глава лук и запържете на силен огън за 1 минута, докато бъркате често. Добавете 500 г лентички пилешки гърди и пържете, като бъркате и обръщате често, на силен огън за 2-4 минути, докато лентичките се зачервят и изпържат. Добавете и разбъркайте 350 г нарязани гъби, 2 нарязани моркова и пържете на умерен до силен огън 1 минута, докато гъбите започнат да покафеняват. Добавете 4 с.л. бренди, настъргана кора и сока на 2 портокала и 1 ч.л. захар. Варете, като бъркате, около 1 минута, колкото всички съставки да се покрият със соса. Посолете и поръсете с 4 с.л. нарязан пресен магданоз. Украсете с няколко резенчета портокал всяка порция и сервирайте веднага.
Бисквитен десерт с конфитюр и портокали
Загрейте ½ буркан с конфитюр от малини или ягоди в малка тенджера за 1 минута, докато са разтопи. Свалете от огъня и смесете с 500 г замразени малини. Натрошете 2 пакета меки маслени бисквити и ги изсипете в десертна купа. Поръсете с 4 с.л. шери (или 2 с.л. ром) и 4 с.л. сок от портокал, а отгоре поставете малините и конфитюра. Разбийте 250 мл пълномаслена сметана с настърганата кора и сока на 1 портокал, 1 с.л. пудра захар и 2 с.л. сладко шери, докато сместа се сгъсти и образува връхчета. Разстелете равномерно върху плодовете. Сложете във фризера за 10 минути, за да се втвърдят съставките. Разпределете на 4 порции.
Мек шоколадов крем с портокал
Разтопете 200 г тъмен шоколад. Сложете 6 купички или стъклени десертни чаши във фризера да се охладят. Към разтопения шоколад добавете 1/3 от 425 г нискомаслен яйчен крем. Бъркайте, докато започне да се сгъстява. Сипете и останалия яйчен крем заедно 1 с.л. ром, настърганата кора на 1 портокал, 2 с.л. от портокаловия сок и продължете да бъркате, докато сместа се сгъсти. Разпределете в охладените купички и сложете във фризера за 20 минути. Междувременно разбийте 125 г сметана заедно с 30 г ситно настърган бял шоколад. Извадете купичките от фризера и шприцовайте сметановата смес върху шоколадовия крем. Сервирайте на момента.