Продуктите за тези разкошни видове хляб лесно могат да се открият в магазин за екологично чисти храни. Приготвени в домашни условия, здравословното им качества е гарантирано, а вкусът им – неподражаем и вълшебен! Съставките на всяка една рецепта са за 1 продълговата форма около 26-30 см:
Тъмен пшеничен хляб
Продукти:
500 г пшенично пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сол
2 с.л. суха мая
1 ч.л. кафява захар
мазнина за формата
пшенично брашно тип 1050
Приготвяне:
Формата се намазва с олио или масло и се оставя настрана. Брашното и солта се слагат в голяма и се размесват. Добавя се маята и се разбърква. В средата на сместа се прави кладенче. Захарта се разбърква в 500 мл хладка вода, като разтворът се изсипва в кладенчето. Всички продукти се бъркат, докато се получи лепкаво течно тесто. След това се бърка интензивно 2 минути, докато започне да се отделя от стените на съда. Тестото се пълни в подготвената форма. Покрива се с навлажнена кърпа и се оставя на топло да втаса около 30 минути. Фурната се загрява до 200 градуса. Хлябът се поръсва леко с брашно. Пече се 30-40 минути до златистожълт загар. Изважда се от фурната. Слага се върху решетката на фурната и се пече, докато се покрия с хрупкава коричка. Оставя се върху решетка да се охлади.
Хляб без глутен
Продукти:
200 г кафяво оризово брашно
200 г картофено брашно
100 г соево брашно
1 ч.л. сол
1 пакетче суха мая
1 ½ ч.л. мед
1 ч.л. зехтин
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. тригия на прах
мазнина за формата
Приготвяне:
Оризовото, картофеното и соевото брашно се смесват в купа, като от сместа се заделя около ¼. Солта и маята се добавят към останалата част. В средата се прави кладенче. Медът, зехтинът и 400 мл хладка вода се изсипват в кладенчето. Всичко се разбива с миксер на гладко гъсто тесто. То се слага в купи, които се покриват с фолио за съхранение на продукти и тестото се оставя 30 минути на топло да втаса. Фурната се загрява предварително на 200 градуса. Формата се намазва с олио или масло. Содата и тригията се слагат в заделената смес с брашното. Всичко се разбърква с тестото с мая до получаването на пяна. Тестото се пълни във формата. Хлябът се пече 25-30 минути в предварително загрята фурна до златистожълто. Оставя се върху решетка да се охлади.
Плодов хляб
Продукти:
400 г пшенично брашно тип 1050
½ ч.л. сол
настъргана кора на ½ лимон
1 пакетче суха мая
по 80 г сушени кайсии, круши, сини сливи и смокини (или според предпочитанията ви)
40 г бадеми, лешници или орехи
Приготвяне:
Брашното, солта, лимоновата кора и маята се размесват в голяма купа. Сушените плодове и лешниците или орехите се счукват на едро. Добавят се към сместа с 250 мл топла вода. Всичко се меси с миксера до получаването на лепкаво тесто. Меси се интензивно с ръце и се бие върху поръсената с брашно работна повърхност, докато стане еластично и престане да лепне. Слага се в купа, покрива се с кърпа и се оставя 1 ½ - 2 часа на топло да втаса, докато удвои обема си. Тестото се омесва добре и се оформя на топка. Взема се тава и се застила с хартия за печене. Вътре се слага тестото и се покрива с влажна, хладка кърпа. Оставя се 1 час да втаса, докато бухне и удвои обема си. Фурната се загрява предварително на 200 градуса. Хлябът се пече 30-40 минути. Ако потъмнее прекалено, се покрива с алуминиево фолио. Плодовият хляб се слага върху решетка да се охлади.