Ванилов крем с вишни
Продукти за 4 порции:
500 мл вишнев сок
70 г брашно
200 г захар
2 яйца
ванилия
Приготвяне:
Жълтъците се разбъркват, след което се прибавят захарта и брашното. Слага се малко от вишневия сок. След като се образува рядка кашица, се сипва и останалия сок. Бърка се на огъня, докато кипне. След като поизстине, с леко бъркане се прибавят разбитите на сняг белтъци. Кремът се разлива на порции и се гарнира с пресни или озахарени вишневи плодове. Може да се украси с котешки езичета, бисквити или бишкоти.
Сутляш с вишни
Продукти за 4 порции:
100 г ориз
1 л прясно мляко
канела
5-6 с.л. захар
1 ч.л. краве масло
250 г изчистени вишни
Приготвяне:
В съд с мляко се слага измитият ориз на силен огън. След като заври, огънят се намалява до най-слабата степен и се бърка, докато млякото намалее с 1/3. Похлупва се и се оставя да поври още 15 минути, като от време на време съдът се разклаща. Добавят се маслото и захарта. След като се сгъсти и се получи гладък, с леко зърниста консистенция, крем, се сваля от огъня. Междувременно в тиган карамелизираме обелените и почистени вишни и още топли ги подреждаме върху разпределения в купички сутляш. Поръсваме с щипка канела.
Вишнево суфле
Продукти:
6 яйца
100 г брашно
100 г краве масло
½ л прясно мляко
300 г пресни череши
малко брашно за плодовете
20 г сухар
пудра захар
ванилия
Приготвяне:
Маслото се затопля, като към него се прибавя брашното. Пържи се за кратко. Сипва се прясното мляко и се бърка, докато кипне. Щом се посгъсти, сместа се сваля от огъня. След като поизстине, се прибавят един по един жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг и се комбинират внимателно със сместа. Измитите и изчистени от костилките вишни се овалват в малко брашно, за да не потънат в тестото и се разбъркват със суровото суфле. Пече се намазан с масло и поръсен със сухар съд. Посипва се пудра захар и ванилия. Поднася се още топло и пухкаво.