Преди да запретнете ръкави и да се потопите в сътворяването на тези чудни оризови вкусотии, хубаво е да знаете, че азиатското чудо е известно с ненадминатите си здравословни и вкусови качества. Освен това, с присъствието си, една от най-полезните зърнени култури придава изкусителен аромат на всяко едно блюдо – било то основно ястие или десерт. И така, готови ли сте? Всяка рецепта е за 4 порции:

Ризото Миланезе

Загрейте 1 л зеленчуков бульон в малка тенджера и го оставете да ври на слаб огън. Загрейте 50 г масло и 1 с.л. зехтин в голяма тенджера. Добавете 1 нарязана глава лук и 1 счукана скилидка чесън и запържете на умерен огън за 4-5 минути, като бъркате, докато омекнат. С дървена лъжица разбъркайте 300 г ориз (арборио), за да се размеси с лука. Добавете 1 с.л. бяло вино и варете, докато почти се изпари. Сипете черпак горещ бульон. Варете, като бъркате от време на време, докато оризът поеме бульона.

Продължете да добавяте горещия бульон черпак по черпак, като бъркате от време на време за около 20 минути или докато ризотото стане меко и кремообразно. Добавете 2 с.л. нарязан пресен магданоз и посолете на вкус. Сервирайте, поръсено с 50 г пармезан.

 

3 оризови ястия за празник и делник >> 

 

Пържен ориз със зеленчуци и кашу

Сипете 250 г ориз басмати в тенджера с вряща вода и варете 10 минути, докато зърната омекнат. Отцедете. Междувременно смесете 2 с.л. соев сос, 1 с.л. сухо шери и 2 ч.л. сусамово масло в малка купа и оставете сместа настрани. Докато оризът се вари, загрейте тиган с 2 с.л. олио и запържете, като бъркате, 225 г моркови (обелени и нарязани на тънко) и 300 г праз (тънко нарязан) за 2-3 минути, докато омекнат. Добавете 150 г савойско зеле (ситно нарязано), 1 голяма счукана скилидка чесън и ½ ч.л. едър лют червен пипер, като бъркате, за 2-3 минути. Добавете сместа със соевия сос и 75 г кашу. Посолете на вкус. Смесете горещия ориз със зеленчуците в тигана. Поръсете със 75 г микс печени семена и разбъркайте.

 

Пуешко с ананас, кашу и ориз басмати с шафран >>

Оризови кюфтенца с кисело зеле

Смесете 450 г пилешка (пуешка или свинска кайма), 120 г дългозърнест бял ориз, 1 разбито яйце, средата на 1 филийка бял хляб, 2 с.л. прясно мляко, по ½ ч.л. сух майоран, сол и малко черен пипер. С влажни ръце разделете сместа на 24 еднакви топчета. Сложете ги в плоска чиния, полхлупете и оставете в хладилника. Задушете 450 г кисело зеле и 800 г консервирани домати в голяма тенджера. Намалете котлона, добавете кюфтенцата и 340 г тиквички, похлупете и задушавайте 15-20 минути. Украсете с клонки магданоз.

 

Картофени кюфтенца на фурна >>