Сусамът е харктерен са азиатската кухня, но това не прече да го направим и чест гост на нашата трапеза. Под формата на семена или олио, сусамът придава своеобразен екзотичен вкус на всяко ястие. Освен това е и много полезен.
Маринована сьомга с аспержи и сусам
Продукти за 4 порции:
4 порции филе от сьомга, всяка по ок. 120 г
8 стръка зелен лук, нарязани
2 с.л. сухо шери
1 с.л. лек соев сос
1 с.л. сусамово масло
400 г аспержи
2 с.л. сусам
25 г корен джинджифил, обелен и ситно нарязан
Приготвяне:
Мариновайте сьомгата, като сложите половината зелен лук, добавете филетата, шерито, соевия сос и сусамовото масло. Смесете добре и оставете настрана да се мариноват за кратко. Поръсете аспержите с джинджифил и останалия зелен лук. Добавете сьомгата и маринатата. Варете на пара 5-8 минути, докато месото стане твърдо и розово. Запържете в малък тиган без мазнина 2 с.л. сусам, като разклащате тигана често, докато сусамът покафенее леко. Поръсете сьомгата със сусама преди да сервирате.
Пилешки хапки със сирене и сусам
Продукти за 4 порции:
4 пилешко филе
яйца
4 с.л. галета
4 с.л. брашно
120 г топено сирене
сол
черен пипер
олио
бира
Приготвяне:
Разрежете напречно филетата на половина, леко ги начукайте, посолете и овкусете с черен пипер. Поставете в разреза на всяко от тях сирене от по 30 г и притиснете. Потопете филетата в яйцата, разбити с малко бира, след това – в сместа от галета, брашно и сусам, после отново в яйцето. Изпържете в горещо олио.
Сусамени сладки с мед
Продукти:
300 г сусам
100 г орехи
100 г тиквени семки
500 г мед
кокосови стърготини
Приготвяне:
Нарежете орехите и ги запечете на тиган, добавете сусама, семките и кокосовите стърготини. В друг съд загрейте меда за около 10 минути. Сипете останалите продукти и изчакайте сместа да се сгъсти. Разстелете я в тава, покрита с мокра пергаментова хартия или фолио. Оставете да се охлади на стайна температура. Като се стегне, нарежете квадратни сусамки.