Супа с леща и тиква

Продукти:
5-6 корена от магданоз
1 глава лук
2 кисели ябълки
40 г краве масло
1 л зеленчуков бульон
100 г леща
2 с.л. + 200 мл течна сметана
сол
черен пипер
½ ч.л. къри
тиквени семки

Приготвяне:
Обелете магданозените корени и ги нарежете на ситно заедно с лука. Ябълките оформете на едри кубчета. Загрейте маслото в тенджера и глазирайте лука, прибавете корените и ябълките. Задушавайте за кратко, като разбърквате. Прибавете 1 л бульон. След като кипне, гответе под капак около 30 минути. Варете лещата в 200 мл вода за около 15 минути, след което пюрирайте. Прибавете 2 с.л. сметана и подправете със сол, черен пипер и къри. Пюрирайте супата, добавете 200 мл сметана и варете 2 минути. Овкусете със сол и черен пипер. Поднесете лещената крем супа и по желание гарнирайте с тиквени семки.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Лещени кюфтенца

Продукти:
1 купа покълнала леща, накисната във вода за една нощ
1 връзки магданоз
1 глава лук
2 моркова
1-2 скилидки чесън
босилек
чубрица
2-3 с.л. ленено семе, фино смляно
няколко с.л. брашно
галета
1 яйце
мазнина за пържене по избор

Приготвяне:
Накиснатата и набъбнала леща сварете заедно с нарязаните на тънки колелца моркови.
Отцедете добре водата. Добавете накълцания на ситно магданоз, нарязания лук и подправките. Пасирайте до получаването на хомогенна влажна смес. Добавете постепенно смляното ленено семе заедно с няколко супени лъжици брашно (на око), докато сместа се посгъсти. По желание може да добавите едно разбито яйце в сместа.

От сместа започнете да оформяте кюфтенца, като ги овалвате в смес от галета и брашно в количество 1:1. Запържете ги в тиган с добре сгорещена мазнина. След готовност ги сложете в съд със застлана кухненска хартия, за да поеме излишната мазнина. На тези великолепни лещени кюфтенца може да се насладите в компанията на богата салата, каквато ви е по вкуса и на душата.

Снимка: divinehealthyfood.com