Пуешко филе с хрупкава коричка

Продукти за 4 порции:
600 г пуешко филе
150 г сирене гауда
200 г бекон
4 яйца
½ багета
брашно за паниране
мащерка
сол и черен пипер на вкус
зехтин

Приготвяне:
Пуешкото филе се нарязва на 4 еднакви парченца и се разрязва напречно на две. Всяко парче се начуква и овкусява със сол и пипер от двете страни и се загъва с фолио.

В блендер се поставя начупената на парченца багета и се смила на едри трохи.овкусява се с прясна мащерка, сол, черен пипер и се налива малко зехтин, за да се навлажни хляба. Готовата смес се изсипва в шипок и плитък съд.

Беконът се нарязва на тънки парченца. В широка купа се се изсипва брашното за паниране. В друга серазбиват яйцата. Всичко се овкусява със сол и пипер. Върху всяко парче пуешко се нареждат тънки парченца бекон и гауда. Притискат се леко с пръсти и внимателно се потапя в брашното, след това – в яйцата, а накрая – в хлебните трохи.

В тиган се сгорещява малко зехтин и месото се запържва по 4 минути от всяка страна. Фурната се загрява до 220 градуса. Месото се подрежда в тава, покрита с хартия за печене и се запича за 7-8 минути. Поднася се със свежа зелена салата.

Хрупкави макарони със спанак и пилешко

Продукти за 4 порции:
400 г паста пане
500 г пилешки бутчета
800 мл прясно мляко
50 г брашно
80 г краве масло
100 г бейби спанак
200 г сирене чедар
50 г пармезан
1 с.л. горчица
50 г пресни хлебни трохи
50 мл бяло вино
3-4 скилидки чесън
зехтин
сол и черен пипер

Приготвяне:
Пилето се разрязва. Овкусява се със сол и черен пипер.От всички страни се намазва с горчица и масло. Налива се виното и се добавят леко смачканите скилидки чесън заедно с обвивката. Пилето се слага в предварително загрята до 200 градуса фурна и се пече около 30 минути.
Загрява се вода в голяма тенджера, посолява се и се сварява пастата според указанията на опаковката.

Междувременно се настъргва сиренето и се слага в купа. Настъргва се и пармезанът, който се смесва с хлебните трохи. Сварената паста се отцежда, прехвърля се в голяма купа и се залива със зехтина.Разбърква се добре. Готовото пиле се изважда, като месото се отделя и нарязва на дребни парченца.

За приготвянето на сос бешамел се загрява останалото масло с малко зехтин. Добавя се маслото и и се запържва до златисто при непрекъснато бъркане. Налива се студеното мляко и се разбърква енергично. Посолява се и се подправя с черен пипер. Добавя се горчицата и отново се разбърква. Вари се до сгъстяване. Преди да се свали от огъня, се добавят сиренето чедър и почистеният спанак. Разбърква се, изчаква се, докато сиренето се разтопи, и се сваля от огъня.

В купата с пастата се налива сосът, отделен при печенето на пилето, нарязаното пиле и соса бешамел. Разбърква се. Тавичката за печене се намаслява добре и се изсипва готовата смес. Подравнява се леко, поръсва се с хлебните трохи, смесени с пармезан, и равномерно се разпределеь върху пастата. Полива се с малко зехтин и се пече в предварително загрята до 220 градуса фурна около 20 минути, докато сместа стегне леко, а отгоре коричката стане приятно хрупкава и златиста.

Пикантни хрупкави кюфтенца с риба тон

Продукти за 4 порции:
300 г ориз
250 г картофи
2 консерви филе от риба тон
2 яйца
50 мл сусамово олио
сусам за овалване
½ вр. кориандър
кората и сока на 1 лайм
3 скилидки чесън
1/3 връзка лук
люта чушка джинджифил

Приготвяне:
Оризът и картофите се сваряват поотделно в подсолена вода почти до разваряване. Отцеждат се и се охлаждат и двата продукта. Картофите се намачкват с вилица. Обеленият джинджифил, чесънът и лютата чушка се смилат в блендер. Добавят се кориандърът, сусамовото олио и сокът и кората на лайма. Оризът и картофите се поставят в голяма купа.

Добавя се и ароматната смес от блендера, Отцедената и натрошена на дребни парченца риба, ситно нарязаният лук и яйцата. Овкусява се с черен пипер и се разбърква много добре. С влажни ръце от сместа се оформят топки, всяка от която се овалва в сусам. Подреждат се в плато.
Оризовите топки се изпържват в сгорещената мазнина до златисто. Готовите кюфтенца се изважда върху кухненска хартия, която да поеме излишната мазнина.

Поднасят се по 3-4 топки на порция, поляти със сладко-кисел  или млечно-чеснов сос, гарнирани с парченца лайм и свежа салата.