Супите винаги са били силна и пълноценна храна, но през сезона на цветята са особено актуални за прогонване на пролетната умора. Те са здравословни, питателни, леки и вкусни.

Спаначена супа с ориз

Спанакът е изключително витаминозен зелнчук. Богат е на витамините А, В1, В2, В6, РР, С. Особено подходящ по време на диета, заради ниската му калоричност.

Продукти:
600 г спанак, изчистен от дръжките
½ ч.ч. ориз
3 стръка пресен лук
1 морков
1 голям домат
1 с.л. грис
6 с.л. олио
1 яйце
1 с.л. кисело мляко
½ връзка магданоз
1 с.л. оцет
1/2 ч.л. къри
сол

Приготвяне:
Измийте спанака и го накиснете в голяма купа с вода. и малко оцет за около половин час. Изплакнете го и го нарежете на дребно. Загрейте олиото в средно голяма тенджера и задушете настъргания на ситно морков и нарязания на дребно лук. След минута сипете на рязания на ситно домат. След като поомекнат малко, сипете гриса и разбъркайте добре. Налейте 1 ½ гореща вода и прибавете спанака заедно с измития ориз. Варете, докато оризът омекне. Сложете нарязания на ситно магданоз, кърито и солта. Отстранете от огъня и оставете леко да изстине. В малка купа сипете киселото мляко, оцета и яйцето. Разбийте с вилица и застройте супата.

Крем супа от червено цвекло

Червеното цвекло е богато на веществото бетаин, което подобрява работата на черния дроб. Същинска витаминозна бомба заради високото съдържание в него на В1, В2 и В12 и малко количество витамин С.

Продукти:
900 г червено цвекло
1 стрък зелен лук
1 л вода
½ л прясно мляко
2 ½ с.л. лимонов сок
3 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
1 с.л. заквасена сметана
черен пипер и сол

Приготвяне:
Обелете цвеклото и го нарежете на кубчета. Задушете го заедно със зехтина, чесъна, лимоновия сок и солта за около 15 минути. Налейте вода и варете цвеклото до омекване. Извадете го с решетъчна лъжица и го пасирайте. Върнете пасираното цвекло във водата и кипнете повторно. Налейте прясно мляко и варете още 5 минути. Овкусете с черен пипер. Поднесете супата с лъжица заквасена сметана, поръсена с щипка копър.

Къри супа

Редовната консумация на къри намалява риска от цироза на черния дроб и Алцхаймер. Благодарение на богатото количество подправки в него спомага за усвояване на храната, печиства от токсините и укрепва имунната система.

Продукти:
500 г телешки шол
4 с.л. олио
1 лук, нарязан на ситно
1 голям морков
1 люта чушка
1 с.л. настърган пресен джинджифил
300 мл телешки бульон
2 с.л. тъмен соев сос
сол и черен пипер на вкус
200 г краставица (придава невероятна свежест на супата)
2-3 ментови листенца

Приготвяне:
Задушете в олиото лука и нарязаното на хапки месо. Добавете моркова, нарязан на едро, чушката и джинжифила. В парче тензух сложете всички сухи поправки, завържете с конец и ги поставете при месото. Залейте с бульона и водата и овкусете със сол и пипер. Сипете соевия сос и сварете супата на бавен огън, докато месото омекне. Извадете месото в купа. Отстранете тензуха със сухите подправки и пасирайте моркова и джинджифила в бульона. Върнете месото в бульона, прибавете краставицата, нарязана на парченца, и прясната мента. Варете няколко минути. За да постигнете по-голяма гъстота и да подсилите орнжевия цвят на супата, може да добавите малко нишесте, размито в студена вода, заедно с още един морков.