Бишкотена торта с ягодов сняг

Продукти:
400 г бишкоти
2 белтъка
250 г ягоди
250 г захар

Приготвяне:
Измитите и подсушени ягоди се нарязват. Белтъците се разбиват леко. Прибавят се нарязаните ягоди и захарта, сместа се бие, докато се получи плътен гъст сняг. В голяма чиния за торта се нареждат на 1 ред бишкоти. Върху тях се разстила половината от ягодовия сняг и се покрива с втори ред бишкоти. Отгоре се разстила останалият ягодов сняг и се заглажда с нож. Тортата се украсява с ягоди. Поднася се охладена.

 

Плодов кейк

Продукти:
200 г брашно
110 г краве масло
1 яйце
1 ч.л. захар
1 щипка сол
1 с.л. олио
1-2 с.л. вода
пресни плодове по избор – череши, кайсии, банани, ябълки и др.

Приготвяне:
Брашното се пресява на дъска. Прибавя се половината масло и като се реже ситно, се смесва с брашното. Прибавят се яйцето, захарта и солта. За да се улесни комбинирането на съставките, може да се добавят и 1-2 с.л. студена вода. Тестото се оформя на топка, поръсва се с брашно, увива се с кърпа и се оставя 1-2 часа в хладилника, след което се разточва на кръг, малко по-голям от съда, в който ще се пече тортата. Слага се в намазнена тава. Отгоре се нареждат плодовете и се поръсва пудра захар. Тортата се слага в предварително загрята на умерен огън фурна и се пече 45 минути.


Шарлота с ябълки

Продукти:
250 г бишкоти
400 г ябълки
250 мл прясно мляко
75 г захар
2 яйца
35 г прясно масло
1 пакетче ванилия
125 мл плодов сироп

Приготвяне:
Измитите ябълки се обелват, почистват се от семенната част, нарязват се на тънки филийки, поръсват се с малко захар и се задушават в маслото. В намазана с масло форма се нареждат бишкоти на дъното и около него. След това се редят на пластове задушените ябълки и останалите бишкоти, като най-отгоре се слагат ябълки. Така подреденият сладкиш се залива със смес от разбитите яйца, прясното мляко, захарта и ванилията и се пече на водна баня. Поднася се полят с плодовия сос.

Сладкишът може да се приготви и с кайсии, праскови и сливи, почистени от костилките и нарязани на тънки филийки. Те се редят без да се задушават, а маслото се нарязва на малки парченца и се поставя между редовете. Най-отгоре може да се украси с още плодове по избор.