Би било истинско престъпление да не хапнете тиква сега, когато започва да се среща все повече и повече на пазара. Ако обаче ви се иска нещо по-различно от това да я запечете и намажете с мед, предлагаме ви да хвърлите едно око на следващите 3 десерта, които несъмнено ще ви спечелят.

Крем карамел с тиква

Снимка: Pinterest.com

Необходими продукти:

500г. тиква

600мл. прясно мляко 

4 яйца

300г. захар

1 пакетче ванилия

1/2ч.л. канела

Начин на приготвяне:

Тиквата се обелва, нарязва се и сварява. След това се отцежда и се пасира.

Половината от захарта се карамелизира, след което и с нея се облива дъното на формички за крем карамел.

Яйцата се разбиват с останалата захар, прясното мляко, ванилията и канелата. Към тях се добавя пюрираната тиква. Сместа се излива върху карамелизираната захар. Формичките се поставят в тава, в която се налива вода, така че да достига до половината от стената на формичките.

Кремът се пече в предварително загрята до температура 160 градуса фурна около 60-90 минути. След като се охлади, се обръща в чиния.

 

Тиквени курабии с канела

Снимка: Pinterest.com

Необходими продукти:

300г. тиква

500г. брашно

100г. краве масло

140г. захар

100г. кисело мляко

1 голямо яйце

2ч.л. бакпулвер

1/2ч.л. канела

1 пакетче ванилова захар

1 щипка сол

орехи за украса

Начин на приготвяне:

Тиквата се почиства, сварява и пасира.

В купа се сипват брашното, ваниловата захар, захарта, солта, канелата и маслото. Разбъркват се до получаване на трохи.

Тиквеното пюре се смесва с киселото мляко и яйцето, добавя се маслената смес и ако има нужда се слага още брашно.

Сипва се бакпулверът и се разбърква добре, докато се получи гъсто лепкаво тесто.

От тестото се правят средни на големина топчета, които се сплескват леко и с помощта на нож се оформят гънките на "тиквата". В центъра се слага половин орех. 

Поръсват се с кристална захар и се пекат около 15 минути в загрята на 180 градуса фурна.

Тиквен пай

Снимка: Pinterest.com

Необходими продукти:

220гр. брашно

100гр. студено масло, нарязано на парченца

1/2 ч. л. сол

2 яйца

160гр. захар

100гр. течна сметана 

1 чаена лъжица канела

600гр. тиква

2с. л. захар

4-5с. л. студена вода

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в купа и се смесва със солта и захарта. В средата му се прави кладенче и се слагат нарязаното масло и 2 супени лъжици от студената вода. Меси се до получаването на смес, подобна на трохи.

Добавят се още 2 супени лъжици от студената вода и месенето продължава, докато се получи твърдо, не лепнещо тесто. Вода се добавя в случай, че тестото се разпада. 

Яйцата се разбиват с миксер заедно със захарта и сметаната. Добавя се подправките и сварената и пасирана тиква. Бърка се, докато се получи хомогенна смес. 

В предаварително загрята фурна на 180°С се пече разстеленият блат, върху който се изспипва вече приготвената смес. Паят се пече около 40 минути до стягане и придобиване на златист цвят.

Сервира се охладен.