В желанието си да внесем зеленина и красота в домовете си отглеждаме много и различни стайни растения – цъфтящи, увивни, палми, кактуси… Безспорно те внасят успокоение, а и радост за окото. Но да не забравяме, че същото внимание, с което се грижим за тях, трябва да имаме и към себе си, защото някои стайни растения могат да бъдат наистина опасни.  

Фикусът – едно от най-разпространените стайни растения, може да навреди на хората, склонни към алергии. Сокът от фикус е отровен, може да възпали кожата, а честото и дълбоко вдишване може да предизвика алергичен пристъп.

Адениумът цъфти с много красиви цветове – едри, с наситена сърцевина, без миризма. Но най-красивата част е и една от най-отровните, ако се сдъвче.

Олеандърът
, известен още с името зокум, има приятни на мирис цветове. Ако цъфти обаче прекалено буйно, може да предизвика главоболие. Ако условията му за растеж са благоприятни, той може да достигне до 5 м височина. Семената и сокът му са отровни, затова е добре да поставите ръкавици преди да се погрижите за него.

Спатифилиумът цъфти с много красиви цветове и като цяло не е капризно растения. Препоръчва се да се държи в помещения със замърсен въздух, защото бързо поглъща токсините. Но… ако сок от цвета попадне върху кожата на ръцете може да създаде доведе до обрив, който дълго време да не може да излекувате.

Листата Дифенбахиятана мадагаскарска палма са отровни и могат да бъдат опасни за деца и домашни любимци.

Дифенбахията – растение с големи и красиви пъстри листа. Сокът на много видове дифенбахии е вреден за кожата. Контактът с него може да доведе до поява на дерматит, ако попадне в окото – поразява роговицата и предизвиква конюнктивит, а при попадане в устата – отоци.
Дифенбахията е особено опасна за котките. Ако сдъвчат листо, краят при тях може да е трагичен.

Отровни в амаралиса могат да бъдат луковицата и сокът на листата му.

Алоето е известно със своите полезни и лековити свойства. То може да бъде много опасно обаче за някои домашни любимци. Особено застрашени са гризачите. Предозирането със сок от алое може да предизвика аборт при бременните жени.

Цикламата е известна като цветето на любовта. Тя има много разновидности, някои от които наистина опасни. Сокът на цветовете може да предизвика кожни раздразнения.