Една от успокояващите гледки, която хората свързват с удоволствие и хубави спомени от миналото е сушещи се на вятъра дрехи. Независимо дали в градината на баба, или между къщите с тесни улички, гледката с бяло спално бельо, пъстри рокли или детски чорапи се оказва интересна за много хора по цял свят.

Сушенето на дрехи от вятър и слънце е еко алтернативата на сушилните, които се нуждаят от електричество, за да работят. Любителите на простирането имат своя група във Фейсбук, където споделят снимки как точно се суши прането в различни държави по света. За тях сушилните са вариант само по изключение.

Оказва се, че това на пръв поглед лесно, ежедневно действие е много различно в зависимост от това в коя точка на планетата се случва.

Разгледайте още снимки в ГАЛЕРИЯТА. 

В горещо Мароко например хората слагат мокрите си килими да се сушат на покривите.

Във Värmland, Швеция простират дрехите между дървета, за да поемат аромата от цветята на поляната под тях. 

В градчетата на Италия просторите са междусъседски, свързани с макари.

Дългите чаршафи са част от красивите пейзажи и в Португалия. 

ЗАЩО ХОРАТА ОБИЧАТ ДА ПРОСТИРАТ И ДА ГЛЕДАТ ПРАНЕТО СИ?

Причините, разбира се, са много и различни. На много от хората веещите се от близа дрехи носят спокойствие. Ето и още поводи хората да харесват това досадно за други занимание: 

- Наслада от изпраните и чисти дрехи.
- Виждаш как нещо изцапано, мръсно или захабено отново става свежо, цветно и чисто. 
- Много хора споделят, че тази гледка ги връща в детството, когато са се чувствали най-щастливи. 
- За някои съзерцаването на веещи се на простора дрехи е вид медитация - кара ги да поспрат за малко в забързаното си ежедневие и да имат няколко минути на спокойствие.
- Миризмата на току-що изпрани и простряни дрехи е приятна.
- Миризмата на събраното пране от дрехи, които са били на слънце, също.
- Някои хора в групата споделят, че домашните им любимци, най-вече котки, обожават да спят в коша с пране, пълен с дрехи.
- Удоволствие е и да се подреждат дрехите по цветове.
- Простирането на пране и събирането му е начин майки, дъщери и баби да прекарат време заедно. 

"Поколение от 3 жени се свързват по този начин. През лятната ваканция заедно с баба ми по бащина линия и майка ми отиваме до реката, за да изплакнем всички ръчно изпирани дрехи. През зимата прибираме прясното, твърдо и носещо някакъв опушен аромат пране, което баба ми сваляше от простора. Също така обичам да тичам между веещите се чаршафи, заедно с брат ми." - споделя жена от Мейн, САЩ. 

Разгледайте още снимки в ГАЛЕРИЯТА.