Имате ли вълнен пуловер, който се страхувате да носите, защото не сте сигурни как правилно да го изперете? 

Вълната е деликатна материя, която изисква специално внимание, за да запази своята мекота и форма. Въпреки че изпращането му в химическото чистене може да изглежда като най-безопасния вариант, това не винаги е необходимо. 

Ето няколко полезни съвета как сами да перете и поддържате вълнените си дрехи, така че да изглеждат като нови за дълго време.

ИЗБОРЪТ НА ПЕРИЛЕН ПРЕПАРАТ – КЛЮЧЪТ КЪМ УСПЕХА

Преди да пристъпите към прането, уверете се, че използвате специфичен за вълна перилен препарат. 

 

Снимка: Canva

Това е важно, тъй като стандартните перилни препарати са силно алкални и могат да повредят вълнените влакна, като ги направят груби и податливи на свиване. Вълнените препарати, от друга страна, имат неутрално pH, което предпазва тъканите и запазва техните качества.

РЪЧНО ПРАНЕ – НАЙ-БЕЗОПАСНИЯТ МЕТОД

Експерти по текстил препоръчват ръчно пране на вълнените пуловери, особено ако искаме да ги запазим в отлично състояние за дълго време. За ръчно пране накиснете пуловера в хладка вода (около 30°C) за 10-15 минути.

След това внимателно го размахайте във водата за 2-3 минути, за да премахнете замърсяванията. Не търкайте и не извивайте силно вълнените дрехи, за да избегнете разтягане и увреждане на влакната.

МАШИННО ПРАНЕ – КОГА Е ПОДХОДЯЩО?

Снимка: Canva

Ако все пак решите да използвате пералнята, уверете се, че следвате няколко важни стъпки. Поставете вълнените дрехи в торбичка за деликатно пране и използвайте програма за вълна с хладка или студена вода, съветва д-р Нга Ун (Дорис) Ли, изследовател в областта на модата и текстила. 

Това ще предпази материята от триене и свиване. Въпреки че някои хора експериментират с прането на вълнени дрехи под душа, д-р Ли предупреждава, че това може да бъде рисковано, тъй като водата от душа често е прекалено гореща и под високо налягане за деликатните влакна.