На 22 септември 2020, точно в 16,31 ч., настъпва есенното равноденствие. Това ще даде началото на астрономическата есен в Северното полукълбо.

Астрономическата есен обаче ще дойде с много слънце. В днешния ден се очакват температури до 24 градуса.

Всяка календарна година на Земята има 2 равноденствия – пролетно и есенно, съответно на 20 или 21 март и 22 или 23 септември. Много от културите по света и почти всички езически религии почитат равноденствието (както и слънцестоенето) като момент с особено значение. Тогава се устройват едни от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието.

Есента идва и с хубави промени за дома, храната и сърцето ни.

В ДОМА И ГРАДИНАТА

Снимка: istockphoto.com

Есента е любим сезон за много хора. Харесват най-вече палитрата от цветове, с които тя идва, и уюта, който създаваме вкъщи, когато имаме нужда от малко повече топлина. Ето какво може да направите в дома си с настъпването на този сезон.


Повечето от градинските ви красоти вероятно вече са прецъфтели, но тези 5 със сигурност още не са. Те са сред най-разпространените и непретенциозни есенни цветя у нас. С тях градината или балкончето ви ще продължат да бъдат красиви и уханни.

В КУХНЯТА

Снимка: istockphoto.com

На масата все по-често ще започнат да присъстват кореноплодни - цвекло, гулия, земни ябълки; зеленчуци и плодове в жълти и червени цветове - тиква, круши; топли супи... Ще добавяме и повечко лют червен пипер, за да се стоплим. Предпочитаните подправки през този сезон са канела, джинджифил, кайенски пушен пипер, ронлива чубрица.

Ето няколко ястия и рецепти, които да опитате през новия сезон, за да му се насладите изцяло:

Снимка: istockphoto.com