Без присъствието на цветя, домът ни би бил лишен от най-съществените елементи – дух, атмосфера, хармония и настроение – от всичко онова, което само живите растения могат да влеят с цялата си жизнена енергия в него.

Изборът на цвете за всяко едно от помещенията обаче не е без значение. Разнообразието от флорални видове определя и различните потребности на всяко едно растение. Например Филодендонът се чувства превъзходно в тъмното антре, Азалията цъфти с целия си блясък в помещение, наситено с влага и светлина.

В периода си на цъфтеж пък Цикламата отделя във въздуха ефирни масла, които имат успокояващ ефект – съответно би могла да бъде позиционирана в спалнята.
Но за да се радваме по-дълго на избраните от нас растения трябва да обърнем специално внимание на разпределението им в дома.

Антрето
Както сами се досещате, в повечето случаи, това е най-тъмното помещение в дома. Поради тази причина, подборът на растения трябва да бъде съобразен именно с този факт. Подходящи за случая са „сенколюбивите” Аспидастри. Спатифилиумът също обича слабо осветените места. Няма да е лошо обаче, от време на време, въпросните цветя да бъдат премествани на светлина – профилактично.

Дневната
Фикуси, палми, юки или драцени са добре дошли в дневната, още повече ако тя е обширна и добре осветена. Те се вписват успешно както в класическия, така и в модерния интериор. Стига дневната да не е претрупана откъм мебели и вещи. Тези растения биха били чудесен акцент, поставени в красиви цветни кашпи.
За малката дневна са подходящи висящите кошници, в които растенията се вият или се спускат надолу. Такива са аспарагусите, стайната бреза, бръшляните, калибрахоето, винката и др.

 

Спалнята
При избора на растения за спалняната трябва да подхождаме внимателно, тъй като това е помещението за почивка и релакс. Тук не се препоръчват цветя със силен аромат. Подходящи са спатифилиумът, цикламата, марантите, сансевиерата.

Детската стая
При избора на цвете за детска стая на първо място трябва да обърнем внимание дали има риск растението да предизвика алергична реакция при детето и дали то е отровно. Не са подходящи и видовете с ароматни цветове. Чудесен избор за детската стая са хлорофитумите и дифенбахията, които насищат въздуха с полезни фитонциди, непозволяващи размножаването на вредни и болестотворни бактерии, гъби и плесен. Те са и изключително лесни за отглеждане. Подходящи са и папратите, които имат свойството да поглъщат вредните лъчи от електронните устройства. Добър избор е и алое вера. То е едно от малкото растения, които дори и през нощта продължават да отделят кислород и да поглъща въглеродния двуокис.

Кухнята
Ако сте почитатели на пъстрите цветя, колекция от стайни теменужки, разположена върху перваза, е чудесен избор. Те, както и азалията, обичат влагата. Затова ще се чувстват прекрасно в готварското помещение, където въздухът е с най-високо ниво на влажност. Имайте предвид обаче, че азалията е добре да стои на хладно (около 15 градуса по време на цъфтежа). Первазът на кухненския прозорец е същото така мястото където можете да отглеждате свежи подправки. Можете да засадите не само магданоз и копър, но и мента, босилек, мащерка, розмарин, дори и лук и спанак.

Банята
Банята е помещение, в което по принцип рядко можем да сложим цветя. Но то е и благоприятно място за отглеждане на тропически растения. Такива са папратите асплениум, ароидните растения. Единственото правило при тях е да са поставени далеч от сапунените пръски.