Знаете ли, че в Италия коледните празници започват на 8 декември. Точно тогава много от италианците украсяват коледните си елхи. Рождество Христово при тях завършва на 6 януари. Обикновено бизнес компаниите и училищата затварят за две седмици от 24 декември – Бъдни вечер до Богоявление.

  • 10 факта, които не знаете за Веселка - спечелила 100 000 лв. от "Фермата"
  • Дизайнерите от „Alessa” с 3 предложения за новогодишен тоалет
  • Алена: В годината на Нептун ще осъзнаем грешките си (ВИДЕО)
  • Спенс: Тази Нова година ще бъда с най-малкия си син – така постанови съдът
  • Книга за любовта помага на млада жена да се пребори с множествената склероза
  • Любимите снимки на Вики Терзийска в Инстаграм: дъвки Love is от Истанбул
  • Защо трябва да добавите „нищо“ в желанията си за 2023 г.?
  • Малки разговори с деца: Защо Дядо Коледа НЕ съществува, но еленът му яде... кебапчета
  • Преяждане дебне отвсякъде! Как най-бързо да влезем във форма (ВИДЕО)
  • 418 501 души научиха от Ladyzone за смразяващата загуба на Иво Аръков

БАБА БЕФАНА

По традиция подаръците се отварят в различни дни, в зависимост от региона.

Има специален ден, в който пристига баба Бефана. Тя е стара дама, яхнала метла, която пълни чорапите на добрите деца в цяла Италия със сладкиши. Какво се случва на непослушните ли? И те получават подарък, но определено не им харесва. В техните чорапи тя поставя въглен. 

Снимка: iStock

СЦЕНАТА С РОЖДЕСТВО

Пресъздаване на сцената с Рождество Христово е една от най-важните украси по Коледа в Италия. Такива може да видите в църквите, в домовете и на други обществени места. Възстановки на Рождеството се правят и по улиците на средновековните селца.

По традиция фигурката на бебето Исус не се добавя до Бъдни вечер. Тримата мъдреци се слагат на 6 януари. 

БЕЗ МЕСО

В коледната вечер не се яде месо. Докато в България не се приготвят месни ястия на Бъдни вечер, то в Италия не консумират месо в коледната нощ.

LE CARTE

Любима игра на италианците по това време на годината е le carte. След всяко хранене през коледните празници, масата се разчиства и се изваждат картите. Всеки регион има свои собствени варианти на игрите. 

УРНА НА СЪДБАТА

Традицията в много домове в Италия е да се избира дънер, който е достатъчно голям, за да гори цяла нощ. На огнището често се поставя купа или т.нар. В някои семейства купата съдържа подаръци за късмет, които цялото семейство трябва да разопакова сутринта на 25-ти. В други семейства купата съдържа вода, която според вярванията ще бъде благословена през нощта. На сутринта всеки член на семейството измива очите и лицето си.