Ако пролетното почистване в дома ти тепърва предстои, подготвили сме ти жокери с нещата, които не бива да пропускаш, за да те улесним. Ако пък вече е минало, имаме лоша новина – много е вероятно (умишлено) да си забравила почистването на някои елементи в кухнята, които в следващите няколко страници ще се завърнат с МРЪСНА газ в дневния ти ред... защото са много мръсни!
Отварачки за консерви
Отваряте консервата и прибирате отварачката обратно в шкафа с кухненските прибори, нали? Това е съвсем нормално, но не е лошо от време на време старателно да почиствате отварачките. Според проучване на здравната организация NSF International, проведено миналата година, отварачките за консерви може да съхраняват опасни бактерии, сред които дори салмонела! В най-добрият случай, тези уреди пренасят соковете от всякакви консерви директно в шкафа ви, което може да доведе до развитието на плесени.
Добре е да си изградите навик да миете консервените отварачки заедно с другите прибори, все едно са вилици, например. Поставяйте ги в миялната машина след всяко използване или измивайте обилно с вода и сапун и няма да имате проблеми.
Уплътненията на блендера
Гумените уплътнения на каната на блендера или кухненския робот, които служат за предотвратяването на течове и плътното прилепване на двете части на уреда, често съдържат всевъзможни бактерии, сред които отново салмонела, ешерихия коли, мухъл и др. Микробиологът Лиса Яйкс обяснява, че тези замърсявания се дължат на факта, че много хора просто махат горната част и я измиват изцяло. Така остатъци от всяка смес, обработенав блендера или кухненския робот, се промъкват между уплътнението и съда и сътворяват ужасии. Отделете една минута повече, за да махнете уплътнението и да го почистите отделно, както и неговото място в съда.