Да се омъжваш или да не се омъжваш на високосен ден? Това е въпросът! 29-ти февруари, денят, който се появява в календара на всяка 4-та година, се оказва забавен и различен начин за много двойки  да отбележат любовта си, в България и по света.

Бърза справка в обредните домове на няколко от най-големите градове у нас показва, че има много ентусиасти, които избират именно 29 февруари, за да сключат граждански брак.

 

 

В София двойките са 29, в Пловдив 4, Варна 8, а в Бургас - „До преди дни нямаше заявки, но онзи ден три двойки ни се обадиха, за да запазят датата”, съобщава Магдалена Карастоянова, управител на Общинското предприятие „Обреден комплекс“.

Снимка: iStock

 

За някои този ден е изпълнен с романтика и уникалност, докато за други е свързан с мистика и суеверия. Но какво всъщност представлява този ден, когато става дума за любов и брак?

Тъй като 29 февруари е добавен ден в годината, за да се наваксат “изгубените” чаосве от предходните 3 години и времето не се измерва точно, всичко може да се случи. И защо не и брак? Точно тук се промъкват суеверията и мистиката около високосния ден. 

СУЕВЕРИЯ И ВЯРВАНИЯ

Някои хора вярват, че бракът, сключен на 29 февруари е особено щастлив и дълготраен. Други пък считат, че е рисковано, тъй като 29-ти февруари се среща толкова рядко, че бракът може да бъде "забравен" в следващите години!

Освен за сватби, се твърди, че това е единственият ден в годината, в който

 

жените могат да направят предложение за брак на мъжете, а мъжете, които отхвърлят предложението, могат да си навлекат лош късмет. Това придава допълнителна “магия” на предложенията за брак на този ден. 

Снимка: iStock

 

Независимо от суеверията обаче, факт е, че в любовта няма граници и правила.

За много двойки този ден може да бъде символ на уникалната им любов и отдаденост, който ще ги поведе през всички вълнения и предизвикателства на живота.

Ако все пак сте решени да кажете "Да" на партньора си на 29-ти февруари, вярвайте в себе си и в своята любов. И нека този рядък и специален ден стане началото на вашето щастливо приключение заедно. В крайна сметка, когато става въпрос за любов, времето няма значение - тя е вечна и безкрайна!