Краят на октомври идва с един доста популярен празник - Хелоуин. Това е времето, в което гледаме страшни филми, обличаме най-креативните си костюми и раздаваме бонбони на приятели и съседи. Каква обаче е историята на Хелоуин и как са се появили тези традиции? Е, ние имаме отговори на вашите въпроси.

Снимка: Getty Images

1. Хелоуин е на 2000 години

Според History.com първите празненства за Хелоуин могат да бъдат проследени до времената на древните келти. Преди хиляди години те населяват районите на днешна Ирландия, Обединеното кралство и Северна Франция. В културата им е познат празник, носещ името “Сауин”, който се е провеждал на 31 октомври. Това всъщност е бил денят преди тяхната Нова година, с който се отбелязва началото на зимата и времето, за което се е вярвало, че мъртвите се връщат на Земята. 

Снимка: Getty Images

2. “Trick-or-treat” (пакост или лакомство) идва от древна традиция, наречена “соулинг”

По време на фестивала “Сауин” било обичайно бедните деца да ходят от врата на врата, за да просят храна и пари. В замяна на щедростта на хората децата се молели за душите на близките им, които напуснали този свят. Така ритуалът станал известен като “соулинг”.   

Снимка: Getty Images

3. Имигрантите от 19 век популяризират Хелоуин в САЩ

Въпреки сведенията за празника в Нова Англия, празненствата били много ограничени - заради строгите протестантски вярвания на населението. Едва през втората половина на 19 век, когато пристига вълна от имигранти от Ирландия и други европейски страни, празникът става много популярен в Америка. 

4. Тиквените фенери идват от ирландските народни приказки 

Популярните тиквени фенери за Хелоуин са вдъхновени от народните приказки в Ирландия. Една от тях разказва за Стиснатия Джак, който бил обречен вечно да броди по земята през нощта, след като сключил сделка с Дявола. За да го ръководи, той запалва въглен в издълбана ряпа. Това правили и ирландците, и шотландците преди да се преселят в Америка и да осъзнаят, че тиквите вършат по-добра работа за тази цел. 

Снимка: Getty Images

5. Бонбонената царевица е била популярна като “фураж за пилета”

Бонбоните се появяват за първи път на пазара около 1880 г. и във време, в което половината от американската работна сила е съставена от фермери. По тази причина формите им първоначално били свързани със селското стопанство, като например - храна за пилета, която сега смятаме за форма на царевица. Промяната настъпва след Първата световна война, когато тази култура е приета и като храна за хората.   

Снимка: Getty Images

6. Град в Ню Хемпшир държи рекорда за най-много запалени тиквени фенери 

Действащият шампион в запалването на фенери е Кийн, който чупи световния рекорд на Гинес със своите 30 581 тикви. Това се случва през 2013 г. Оттогава градът в Ню Хемпшир подобрява постижението си осем пъти.

Снимка: Getty Images

7. Жените гадаят с игра на Хелоуин за бъдещите си съпрузи 

Докато сега Свети Валентин е приеман за празник на любовта и романтиката, някога е имало време, в което Хелоуин е свързан с бъдещите двойки. В началото на 20 век игра се използва от жените, за да научат повече за мъжете си. Дамите отрязвали кората от ябълка и я хвърляли през рамо, а в зависимост от начина й на падане, разбирали инициалите на следващия си любим.   

Снимка: Getty Images

8. Световният рекорд за издълбаването на тиква е 16,47 секунди

Издълбаването на тиква е традиция за празника, но за някои си е цяло състезание. Стивън Кларк е притежател на световния рекорд на Гинес в тази дисциплина - под 17 сек. Това се случва в Ню Йорк на 31 октомври 2013 г. За да бъде призната една тиква за готова, тя трябва да има очи, нос, уста и уши.   

Снимка: Getty Images

9. Черното и оранжевото са символи на Хелоуин 

Два цвята са характерни за този празник - черно и оранжево. Първият символизира тъмнината и напомня, че Хелоуин някога е маркирал границите между живота и смъртта. Вторият е свързан с есента и жътвата. 

Снимка: Getty Images

10. Маската на Майкъл Майърс в “Хелоуин” е лицето на известна знаменитост 

Емблематичният костюм от този филм от 1978 г. не е нищо друго, освен ужасяващ, но историята му е забавна. Вестник “Ню Йорк Таймс” разкрива, че дизайнерът на лентата Томи Лий Уолъс се вдъхновил за маската от лицето на Уилям Шатнър в ролята на капитан Кърк от “Стар Трек”. Екипът я прави в бяло със спрей, за да постигне вида, в който я познаваме и до днес.