Преди войната, според статистиката, в Украйна има 2 милиона повече жени, отколкото мъже. Цифрите вече са различни. Много жени от Украйна изпращат децата си да преминават границата сами, докато те помагат на свои болни роднини, или стават доброволци в армията.  

"Женственото лице на опозицията" - така Олена Зеленска нарече украинките, които са избрали да се бият в редиците на въоръжените сили.

Ирина Галай - първата украинка, изкачила Еверест, както и още един осемхилядник - К2, става част от армията след инвазията на руснаците в родната й Украйна. 

Тя се е готвила дълго за предизвикателство на най-високия връх и в плановете си е подготвяла изкачването на още няколко осемхилядника. Плановете й обаче се променят. В последните си видеа в Инстаграм Ирина е с военна униформа и оръжие.  

Ирина Цвила постъпва като доброволец в армията още през 2014 г. По професия е учител, но след военните събития, в които взема участие, не може да продължи да преподава. Започва да прави бижута от цветя, за да изработва нещо красиво и да няма много близки контакти с хора. Мечтата й била да направи първия сайт за рози на украински език, в който да е събрана цялата информация за тези цветя. 

Снимка: facebook.com/irynka.tsvila

След започването на войната с Русия, Ирина отново влиза в редиците на армията. Включва и в започналата война на Русия с Украйна и намира смъртта си там, заедно със съпруга си. 

"Моето възхищение и поклон пред вас, невероятни сънародници! Тези, които се бият в редиците на въоръжените сили, и тези, които се записаха в отбраната. Тези, които лекуват, спасяват и хранят" - сподели съпругата на украински президент Олена Зеленска

Тя се обърна и към всички жени, които "продължават да вършат обичайната си работа - в аптеки, магазини, транспорт, комунални услуги, така че животът да продължи". 

Макар да е странно и трудно, жените в армията продължават да бъдат жени и любими.

Така Леся Иваченко сключва брак с приятеля си Валерий Филимонов на бойното поле. Вместо сватбена рокля, тя носи военна униформа и каска. Единственото, по което личи, че е булка, е сватбеният воал и цветята, които получава от кмета на града - Виталий Кличко. 

Леся и Валерий са заедно от 20 години и имат дъщеря на 18 г. Когато започва войната, двамата преосмислили отношението си към брака и решили да направят сватба, макар и във военни условия.

Ръце, които до вчера са галели детски лица, държали са любимия и са месили хляб, сега държат оръжие. Тези ръце имат нужда от мир!