Снощи в Русия по време на централната емисия новини на държавния "Първий канал" в ефир се появи жена с плакат срещу войната в Украйна.

Докато водещата говори за санкциите, наложени на Русия, друга жена изненадващо влезе в кадър с плакат: "Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата, тук ви лъжат."

По-късно руската информационна агенция ТАСС съобщи, че каналът разследва инцидент с външно участие.

Според социалните мрежи обаче жената с плаката е редактор в телевизията - Марина Овсянникова.

Самата тя е публикувала предварително заснето видео, в което заявява, че я е срам, че досега е участвала в руската пропаганда и призовава за протести срещу военната агресия.

"Това, което се случва в момента в Украйна, е престъпление. Русия е страната агресор. Отговорността за тази агресия лежи само върху съвестта на един човек - и този човек е Владимир Путин. Баща ми е украинец, а майка ми е рускиня. Те никога не са били врагове. А тази огърлица на врата ми е символ на това, че Русия трябва незабавно да спре тази братоубийствена война", казва Овсянникова.

"За съжаление през последните години работих за Първи канал, който се занимаваше с кремълска пропаганда. И сега много се срамувам от това. Срамувам се, че си позволих да говоря лъжи от телевизионния екран. Срам ме е, че позволих руският народ да бъде зомбиран. Мълчахме през 2014 г., когато всичко едва започваше. Не излязохме на протести, когато Кремъл отрови Навални. Просто мълчаливо наблюдавахме този антихуманен режим", допълва журналистката.

"Сега целият свят ни е обърнал гръб. И още десет поколения от нашите потомци няма да се отърват от тази братоубийствена война. Ние, руснаците, сме мислещи и интелигентни хора. Само ние можем да спрем тази лудост. Излезте на протестите, не се страхувайте. Не могат просто да ни вкарат всички в затвора", призовава тя.

Журналистката е арестувана, но по последна информация никой не знае къде е отведена. Случаят предизвика вълна от реакции по целия свят.

  • "Украинците не са тълпа, а армия!": Коя е Олена, жената до украинския президент Зеленски?
  • Шон Пен е обмислял да "хване оръжието", за да се бие с руснаците в Украйна
  • "Великден заедно": Над 20 музикални и визуални артисти се включват в благотворително събитие за украинските бежанци
  • Холандци създадоха лалета с цветовете на Украйна
  • Победителите в "Евровизия" Maneskin с песен в подкрепа на Украйна
  • "Пинк Флойд" с първа нова песен от 28 години насам - в подкрепа на Украйна
  • Помните ли момиченцето в червено от "Списъкът на Шиндлер"? Днес тя помага на украински бежанци
  • "Умора на материала" - чешки автор повдига завесата към ужасната истина за бежанците
  • Кръщене по време на война: малката Саломе
  • Жерар Депардийо осъди "безумните и неприемливи ексцесии" на Путин в Украйна

Вижте повече в сайта на bTV Новините.