"Поредният мъж в живота ми ме изостави. Той си тръгна, остана само много тъга и тревожност след него. Защо не успявам да задържа партньорите си? Как да се справя с мъката, която ме тормози денонощно?"

Още един сериозен проблем, на който търсим компетентен отговор в поредицата за ментално здраве "Скъпо дневниче". 

Този път се обърнахме към Инес Райчева - психотерапевт под супервизия към Българска асоциация за естествена психотерапия (БАЕП). Освен това тя е педагог с 10-годишен опит и медиатор.

Снимка: Евгений Милов

 

Според Инес Райчева ако изпитваме много силни тъга и тревожност след раздяла, това е сигурен знак, че не сме ги чули навреме. Ако можем да ги различим и чуем, още докато те са "нашепващи гласчета", няма да ни залее голямата тревожност като емоция след време. 

 

"Във всеки от нас има едно вътрешно дете, затова попитайте това вътрешно дете какво преживява то в момента" - споделя специалистът. 

В такива моменти според Инес Райчева хората имат нужда да открият своята общност, където да бъдат чути и приети. 

Ето и няколко практични съвета, когато мъката и тъгата съпровождат ежедневието ни след тежка раздяла:

 

Те са обобщени в едно понятие - осъзнатост (mindfulness). Това е състоянието, в което умът е изцяло внимателен към това, което се случва, към това, което човек прави, към пространството, с което се движите. Твърде често умът ни отлита, губим връзка с тялото си и съвсем скоро сме погълнати от натрапчиви мисли за нещо, което се е случило, или се тревожим за бъдещето. И точно това ни прави тревожни.

Как да работим с нашите 5 сетива, за да предолеем тъгата и тревожността - вижте във видеото.

Още епизоди от видео поредицата за ментално здраве "Скъпо дневниче" - вижте ТУК.