"Уж вече съм голям човек, а продължавам да изпитвам срам в уж на глед обикновени житейски ситуации. Срамувам се да говоря с колеги. Срамувам се да попитам нещо. Срам ме е да предложа идея в работата си, за да не се окаже, че е глупава. Срамувам се и когато правя секс - да се съблека или да кажа какво ми доставя удоволствие. Все ми казват - Стегни се. Но не става така! А този срам започва ужасно много ми пречи. Има ли някакъв начин да се справя с него?"

Според специалистите срамът е в основата на всяка травма. А поредица от травми може да доведе до сериозна зависимост. Ето защо на срама не бива да гледаме като на нещо, което можем да премахнем с лека ръка.

Как да се справим със срама, когато става дума за секс - практични съвети от секс коуч Ванина Цонева в поредицата ни за ментално здраве "Скъпо дневниче...". Ванина е завършила институт в Сан Франциско и помагала на хора в България и САЩ.

Срамът е най-честата причина, поради която хора търсят консултация с нея. 

Това е емоцията, която тотално спира еротиката у нас. Спира ни да действаме и да поискаме това, което наистина искаме. Заради него замръзваме и не се наслаждаваме на секса.

Според нея той е основна пречка на желанията ни и може да доведе дори до болка и дискомфорт по време на секс. 

Според нея при жените срамът се забелязва много по-често. 

"Спираме да говорим за желанията си от срам и защото смятаме, че ще те не са нормални. Мислим, че ще бъдем подиграни и отхвърлени."

Как да превъзмогнеме срама във секса - отговорите са във видеото.