„В България сякаш мъжкото удоволствие е по-важно от женското. Тук сексът се дефинира, че започва от проникването, а краят идва след свършването на мъжа. На други места по света не се мисли по този начин“ – сподели в „Преди обед“ Ванина Цонева, която работи като секс коуч.

„Само 20% от жените стигат до оргазъм след вагинална пенетрация. Много се радвам за тях, но за останалите е нужна и друга стимулация, например клиторна. Но тъй като медиите и социумът налагат мнението, че вагиналният оргазъм е нещо стандартно, много жени се притесняват, че нещо с тях не е наред“ – поясни Ванина, която след прекарани осем години в Ню Йорк се мести в Берлин и именно там решава да се захване с тази професия.

Тя призна, че 90% от клиентите й са жени. С всякакви профили и на всякаква възраст.

„Първата сесия е опознавателна. Разговаряме, за да видим откъде идват проблемите. След това изработвам план, за да постигнем очакванията на клиента. Обикновено целта е да се постигне по-голяма освободеност, да се превъзмогне срамът в секса и по-лесно да изказват желанията си. Освен разговори правим и дихателни упражнения, също и много медитации. Дихателните упражнения подобряват телесната осезаемост, подобряват възможността да възприемаш различни докосвания“ – обясни Ванина Цонева.

Клиентите й мъже най-често страдат от еректилна дисфункция или преждевременно свършване, а жените от намалено или отсъстващо сексуално желание, понякога дори болки по време на половия акт.

Според Ванина родителите трябва да говорят за секса с децата си колкото може по-рано. Половите органи трябва да се наричат с истинските им имена, защото в противен случай у детето остава впечатлението, че темата е срамна и така се раждат табутата.

Разговорът с децата за секса не трябва се мисли като нещо еднократно, а като постоянен процес. Детето трябва да научи и за автономността на тялото, т.е. никой няма право да го докосва, ако то не желае.

Целия разговор вижте във видеото горе.