С 30 км в час ще се кара вече по възлови пътища в Уелс. Една от причините за това нововъведение е опазването на околната среда.

Оказва се, че по света има различни,  някои от които доста странни, пътни знаци. Те са създадени, за да привличат вниманието на шофьорите и да предават важна информация по нестандартен начин. Ето някои от най-странните пътни знаци от различни части на света:

1. Тук пресичат лосове

В някои части на Канада, особено в провинции като Нюфаундленд и Лабрадор, може да срещнете пътни знаци, предупреждаващи за пресичане на лосове. Тези знаци са необичайни за много от живущите там, но срещите с лосове на пътя могат да бъдат опасни.

2. Внимание камили

В пустинните райони на Саудитска Арабия и други страни от Близкия изток пътните знаци, предупреждаващи за пресичане на камили, са доста често срещани. Те напомнят на шофьорите да бъдат внимателни, защото камилите внезапно излизат на пътя.

Снимка: iStock

Защо на места ще се кара с 30 км/ч - вижте във видеото.

3. Преминаване на пингвини

На отдалечения остров Рос в Антарктида има пътни знаци за пресичане на пингвини, за да се предпазят местните диви животни. Пингвините Адели често пресичат пътищата там.

4. Кръстовище на кенгурата

В Австралия, особено във вътрешността на страната и в селските райони, има знаци за пресичане на кенгуру. Известно е, че кенгурутата прескачат пътищата, което представлява опасност за шофьорите.

Снимка: iStock

5. Падащи крави

В някои части на Индия, особено в селските райони, където добитъкът се движи свободно, има знаци, изобразяващи падащи крави. Тези знаци имат за цел да предупреждават шофьорите за наличието на говеда върху скали или стръмни терени. Потенциална възможност е животните да паднат и да се стоварят върху автомобилите.

6. Пазете се от падащи камъни

Въпреки че не са характерни само за една държава, тези знаци са често срещани в планинските райони по целия свят. Те указват опасността от падане на скали или отломки на пътя, което може да бъде опасно.

7. Предупреждение за дромедари

В Тунис има предупреждаващи за дромедари - това са едногърби камили, които пресичат пътя, особено в пустинните райони.