"Ще готвим постни сарми и чушки с боб на Бъдни вечер. В Испания имат сарми, по-големи от нашите, но българските са по-хубави."

Празничното издание на "Тази събота и неделя" посреща специален гост - Васил Василев-Зуека, който разказа как ще посрещне празниците, каква година изпраща и чувства ли свободен.

"Темите в картините ми обикновено са свобода, любов, приятелство и предателство. Липсва ни свобода - на всички хора. Зависими сме преди всичко от системата, която се нарича пари. В духовен план пък - от собствените си стремежи, семейството, приятелите.... Пълна свобода няма!"

Ако рисувах картина, с името на България, бих направил два плана.

"На първия ще са хората в небето, които летят и са духовни, и тези, които са на земята - риби, кучета, камили, един голям кит с крака. България много е дръпнала напред!"

За Паметника на Съветската армия мисли, че няма художествена стойност. "Такъв тип паметници са правени от идеология, която ни е управлявала и задържала развитието. Смятам, че демонтажът е правилен."

Какво мислят случайни минувачи в София за тази тема - вижте във видеото. 

За едно обаче е категоричен - "Хората навсякъде са един дол дренки, няма значение къде живееш. Различават се по това дали спазваш закона, или не."

Зуека изпраща 2023 със смесени чувства.
"Майка си изпратих тази година. Иначе годината беше богата - направих няколко изложби, като стил на рисуване започнах да навлизам още по-дълбоко. 

Как ще посрещне празниците - вижте във видеото. 

А пожеланието му за Коледа е следното: "Да гледате другия, да го обичате и да се опитвате да му направите кеф!"

Повече - гледайте във видеото.