Приятелката на убития психолог Иван Владимиров - Нина Райчева, гостува в „Преди обед“ по bTV. Тя разказа незавършената любовна история между тях двамата.

Психологът, който загуби живота си от ръката на свой съсед, е срещнал любовта в живота си. Техният общ път започва от разстояние. Нина Райчева взема решението да се премести от Варна в София заради Иван. Прави го седмица преди да го загуби завинаги. Иван споделя последните си часове щастие със своята любима.

Нина споделя: „Любовта е глагол. Тя е нещо, което изграждаш“. Заедно с Иван споделят много „общи пространства“, казва приживе Иван. Двамата имат само една снимка заедно, защото вярват, че заедно ще градят общо бъдеще.

В деня на трагедията Нина и Иван имат планове да гледат постановка в Народния театър. Отивайки там им казват, че представлението пада заради болен актьор. Тогава двамата отиват да вечерят заедно. Иван е настинал и решава, че иска да си почине вкъщи сам тази вечер. Изпраща Нина и се запътва към дома си с колелото. Това се оказва последното влизане на Нав във входа на собствения му блок.

Да изгубиш най-близкия си човек

Нина премисля стотици сценарии за развитието на вечерта след трагичната нощ. Тя допуска варианти, в които се прибира с него или пък го кара да остане с нея в дома й.  

„Ходехме на пръсти. Между 14 и 16 ч. следобед не се пуска кафе машина, не се допуска смях с глас“, разказва Нина за ежедневието в неговия дом. Двамата винаги са се стараели да не провокират своя съсед. Веднъж Нина изпуска на земята калъфчето на очилата си и изпада в паника. Страхът присъства дори от преместване на стол. Самият Иван в последно време се безпокои за майка си и другите роднини.

„Защо този човек продължава да има оръжие? Той е осъждан, има жалби срещу него още от преди 15 години. Дори е уволнен", пита Нина в ефира на bTV.

Преди години, докато живее в Мала Азия, тя работи в компания за личностно израстване. Тогава се сблъсква с подобен тип поведение като на убиеца на Иван. Оприличава го на „психопатско“. Нина е с по-голям опит, по-висока заплата и на работното си място тя усеща тази негативна енергия около себе си. Според нея, човек като убиеца завижда на по-силна личност като Нав. Той вижда някаква заплаха в образа му.

Нина ще запомни Иван като „най-креативно мислещия човек. Такъв, който се усмихва с лицето, с душата и с очите си“.

Тя създава фейсбук група „С любов за Нав“. Там ще се публикува всичко свързано с Иван – книгите му, спомени свързани с него. Това ще бъде едно пространство с неговата енергия.  

Лицето на вярата за Нина е проверка на закона. Проверка за правата при носенето и притежаването на оръжие. Сериозна отговорност трябва да поемат всички, които имат общо със случая. Тези, които са допуснали, убиецът да притежава оръжие.