Село Брезница е мястото, на което израства Осман Пенд от MasterChef. Сега то го вдъхновява за готвенето му. В ресторанта му в Гоце Делчев - място сред любимите на хората в региона, менюто му е на 100% авторско. Повече за това разказва в "Тази неделя".

Като малък започнал да готви от нужда - родителите му много работели и често се налагало да си приготвя сам храна. 

"Нещо любимо от моето детство и най-лесното, което можех да си направя - кренвирш. Взимах си от магазина и експериментирах по различен начин - печен, варен, пържен, с картофи, с яйца..."

В ресторанта си днес готви ястия далеч по-различни от тези в детството. Признава, че десертите му са слабост и проявява много фантазия, когато ги приготвя.

Десертът, който приготви за финала на MasterChef получи критики от журито, но Осман е категоричен, че ако може да върне времето назад, би приготвил същия, с всеки един компонент от него. 

Кулинарните му умения често оставяха без думи и журито в MasterChef. Най-трудно му е било да готви с непознати за него продукти - свинско месо, алкохол, бажешки бутчета, агнешки очи. 

"Чувствам се печеливш, защото най-трудно е да спечелиш сърцата на хората. Цяла България беше за мене с всякакъв вид  подкрепа - звънене, постове. Най-трудно е да спечелиш сърцата на хората!"

Кое е другото му хоби освен готвенето и ще продължи ли да живее в Балкана - вижте във видеото.