Първата стихосбирка на Юксел Кадриев се нарича "Намираш. Губиш. Получаваш" и е посветена на жената, която го е накарала отново да мечтае. Повече за нея той разказва в предаването "120 минути".

Книгата е под редакцията на големия композитор, поет и певец Михаил Белчев и разкрива една голяма любов на водещия на bTV Новините - писането. В предговора към нея композиторът пише - "живеем във време без усещане за романтика". Юксел също смята, че в последните години за съжаление романтиката е изместена от прагматизма. 

"Каква романтика!? Какви небеса? Къде ще гледаш в звездите? Какви звезди? Ние често забравяме, че по тези ширини сме повече търпеливи, отколкото толерантни. В последните години романтиците ги смятат за луди."

Споделя, че пише винаги, когато някакво чувство го разтърси - без значение дали е положително, или отрицателно. Само трябва да е достатъчно силно.

Дълго време показва стиховете си само на двама от най-близките си. Именно те го насърчават да продължава да пише, както и да издаде книга впоследствие. Намира, че крачка преди да направи това е, смелостта да отвориш душата си. 

"В началото не бях съвсем сигурен какво означават тези думи. Последната стъпка преди да издам книгата е наистина да отворя душата си, защото знаех, че поне един човек ще я купи и поне един човек ще погледне вътре в мен, скришом."

Вдъхновение за стиховете си намира в мечтите. Затова и посвещава книгата си на жената, която го кара отново да мечтае.

"Мечтите са тези, които ни различават от всички останали бозайници. Мечтите ни карат да гледаме нагоре. Дори хората, които не в ярват, и в най-тежките, и в най-щастливите си моменти поглеждат нагоре. И само този поглед е способен да ни изтегли от блатото на глупостта и ежедневието. Всеки ден ние се лутаме, самата гравитация ни дърпа надолу. И само погледът нагоре ни кара да започнем да се изкачваме стълба по стълба, за да стигнем накрая и да кажем "Благодаря ти, боже!".

Името му означава "буен поток". Точно такъв е бил той в детството си, което свързва най-вече с безгрижните дни, в които с приятели са плували в Дунав и са брали дини и череши. В днешни дни обаче хората знаят, че е най-буен, когато мълчи.

"Колко често днес се "плацикаме" в коритото на мобилните устройства и забравяме да се потапяме в океана, който една книга може да нарисува. Седим, цъкаме на телефоните... А друго е да отвориш книгата и да я помиришеш. Един човек да докосна с моята книга, ще е имало смисъл."

Вярва, че книгата избира читателя. Както и че това се случва винаги в подходящото време. 

"Време, в което книгата среща очите. Време, в което книгата гощава сърцето. Време, в което книгата допуска да бъде взета, отворена, прочетена…"

Не е слабост един мъж да плаче - уверен е той.

"Сълзата е най-чистата течност във вселената. Човек, след като е плакал, гледа с други очи на живота."

Един от стиховете му е посветен на плача и силата да плачеш. Сълзата за него е най-чистата течност във вселената, която може да очисти и тъгата, и душата. 

Не се страхувай да плачеш. Плачът измива душата. Не се страхувай да плачеш. Плачът измива сърцата. Не се страхувай да плачеш. Плачът ни буди засмяни. Не се страхувай да плачеш. Плачът е дар за избрани.

Юксел Кадриев е роден на 27 март в Оряхово. Завършва НАТФИЗ със специалност "Публична реч". Телевизионната му кариера започва през 1998 като водещ на новини. През 2003 г. той се присъединява към екипа на bTV. Казва че оттогава телевизията се е превърнала в негов втори дом.

Цялото предаване гледайте на btvplus.bg