Иван Бърнев е един от най-ярките български актьори. Стартира кариерата си в края на 90-те с участието си в предаването "Хъшове", след което се оттегля изцяло на сцената и големия екран, докато през 2011 не се връща в телевизията със сериала на bTV "Къде е Маги?".

Той е участвал в такива филми като "Дзифт" на Явор Гърдев, "Лейди Зи" и "Буферна зона" на Георги Дюлгеров, "В кръг" и "Посоки" на Стефан Командарев. Прави пробив и в Европа, изпълнявайки главна роля в "Обслужвах английския крал" на Иржи Менцел, отличен с повече от 10 награди в цял свят, включително приза на ФИПРЕСИ на кинофестивала в Берлин.

Тази сутрин актьорът бе гост в "Преди обед", за да разкаже за постановката "Дон Кихот" на режисьорката Маргарита Младенова.

"Това е мечтана роля за всеки артист", казва той и добавя, че вдъхновението за игра идва от думите на самия идалго, от неговата несподелена любов, "която е може би най-висшата форма на любов, защото не я приземяваш, не изискваш нищо от нея, тя те пречиства и извисява".

Бърнев разказа и за филма "Бащата", който България предложи за номинация за Оскар за чуждестранен филм. Макар лентата да се приема топло по цял свят, тя среща много пречки по пътя си към родния зрител.

"Премиерата у нас трябваше да се състои точно, когато започна първата вълна на кризата", споделя актьорът.

Макар и по-късно от планираното филмът все пак стига до кината и стриминг платформите. "Гледайте го, защото българското кино все повече диша, както вие", съветва Бърнев и обобщава, че хубавите филми са тези, които разказват общочовешки истории.

Той дава пример с прожекция в Индия, след която зрител, който е погребал баща си дни преди това, му е благодарил за преживяването.

"Това е един филм за всекидневните проблеми. За това как общуваме с нашите родители и нещата, които неглижираме в разговорите с тях."

Гледайте пълното предаване на btvplus.bg