Сгодена девойка, облечена в дрехи от изключително скъпи тъкани и с пръстен от злато и планински кристал на ръката, е едно от археологическите открития, направени на нос Калиакра през изминалата 2020 година. Изложбата с най-големите археологически открития за 2020 г. в България може да бъде видяна от 20.01 до април в Националния исторически музей. 

За погребалния обред и какво разкриват находките разказва кураторът на изложбата в репортаж на "Тази сутрин".

"Девойката е 13-14-годишна. За това, че е била сгодена, говори пръстенът на ръката й, изработен от злато и планински кристал. Тя е починала преди да бъде омъжена, затова е била погребана като булка. Тъканите, които са разкрити, са изключително интересни и скъпи."

При археологическите разкопки е намерена лента, поставена на челото като част от облеклото на момичето. То е било с позлата и сребро. На главата си тя е носела качулка от много скъпа тъкан, направена от тъкачи от Венеция през 13 век. 

Друга интересна находка от нос Калиаkра е амфора, намерена в античните пластове.

Тя е северноафрикански тип, изключително изящна. Амфората доказва търговските връзки на Българското черноморие със Средиземноморието и Северна Африка.

За добър търговски обмен и богатство говорят и множеството открити древни монети. "Те винаги са признак за богатство и просперитет на населенеито през вековете" - казват от музея. 

Обектите с археологически находки, по които се е работило през 2020, са общо 22.

Двете разкрити нови места са в село Дъбница, в подножието на Родопите, и на полуостров Свети Яни, в средновековен манастир от 14 век, близо до Ахтопол, разказва археологът Михаил Ваклинов. Разкопките на полуострова, които са под ръководството на  директора на НИМ г-жа Петрунова, продължават. 

От тези места в експозицията могат да се видят железни стрели от различни епохи и оловни тежести за прашка от античността. 

Изложбата може да бъде посетена до април месец, при спазване на всички противоепидемиологични мерки. 

Цялото предаване "Тази сутрин" гледайте на btvplus.bg.