"Това е като втори шанс и живот. Ще дам максимума от себе си, за да го изживея правилно и добре“. Това са емоционалните думи на 18-годишната Теодора, която беше ударена от мълния в Приморско.

Мълнията пада секунди след проливен дъжд, на оживено място на паркинг до автогарата в Приморско. Очевидец я описва като "кълбо с размерите на баскетболна топка, светещо". Тя пада на около три метра от колата му, след което се взривява и изчезва. 

Теодора е ударена от мълнията и е в безпомощно състояние. Приятелят ѝ – също пострадал от мълнията е в силен шок. Първа помощ й оказва жена, която се оказва в близост до инцидента. 

„Видях, че тя все още е топла, има някаква сърдечна дейност, но пръстите на ръцете ѝ посиняваха. Вероятно за малко е спряла да диша. Започнах сърдечен масаж и накарах приятелят ѝ да я обдишва. Така ѝ дадохме първа помощ до момента, в който на място пристигна линейката“, споделя пред bTV Снежана Йорданова.

Именно заради нейната намеса тежко пострадалото момиче успява да дочака идващата линейка, макар че пръстите й вече били започнали да посиняват.

„Аз смятам, че дори и това да е нещо ужасно, аз го приемам с усмивка. Продължаваме напред. Надявам се да продължа да се възстановявам“, казва доста по-късно пострадалата Теодора. 

От удара на мълнията на крака на Теодора се е образувало сърце. 

"Почти перфектно сърчице от изгарянето. А на врата имам две сърчица. Което според мен символизира цялата любов, която получавам." 

От деня си спомня само как е била на плаж. За да успее да говори и да се усмихва пак обаче, младото момиче минава през дълга и не лека борба. 

Тя е приета в реанимация и дълго време остава в тежко състояние. Мълнията я удря странично и това е невероятен късмет за нея.

Травмата й е тежка и са засегнати всички органи и невраната система. В болницата лекуват и изгарянията й, като някои от тях са трета степен.

Истински благодарна на жената, оказала първа помощ, е и майката на Теодора. Тя се свързва със спасителката му по телефона и многократно й благодари. 

Какви са основните правила за предпазване от мълнии по време на бури на различни места:

Съвети към хора в града по време на гръмотевична буря:

1. Влезте в магазин или жилище, защото те са по-надеждна защита от спирките на градски транспорт.

2. Брезите, кленовете, орехите практически не попадат под ударите на мълниите. "Привличащи" мълниите са тополи, дъбове, елхи и борове.

3. Не говорете по мобилни телефони.

4. Не отваряйте чадър, заради множеството метални детайли.

5. Застанете по-далеч от електропроводи, антени или влажни стени.

6. Безопасно убежище е автомобилът. Обратно, велосипедите или моторите представляват потенциална опасност. Оставете ги легнали и се отдалечете от тях на разстояние до 30 м.

Съвети към хора в затворено помещение:

1. Да се изключат от контакта всички уреди за бита.

2. Да не се използват стационарните телефони.

3. Да не се стои до прозорците и под касите на вратите.

4. Да не се докосват батериите и водопроводните кранове.

5. Кълбовидната мълния е една голяма тайна. При среща с нея трябва да се запази спокойствие без никакво движение, защото създаващият се въздушен поток може да я притегли, а при съприкосновение с предмети тя се "взривява".