Традиционно име, но с НЕтрадиционна визия за празника.

Съставки

  • 1/2 ч.ч. Краве масло
  • 1 ч.ч. Прясно мляко
  • 1/2 ч.ч. Олио
  • 1/2 кубче Козуначена мая
  • 1 кг Брашно
  • 1 ч.ч. Захар
  • 6 бр. Яйца

Начин на приготвяне

  • 1. Млякото леко се затопля и в него се разтваря маята.
  • 2. Разбиват се 5 от яйцата заедно със захарта. Добавят се във втасалата мая. Слага се и пресятото брашно и се замесва стегнато тесто. Втасва 30 минути.
  • 3. Олиото и маслото се смесват в тавичка. Слага се тестото и се меси, докато поеме цялата мазнина.
  • 4. Оставя се да втаса на топло, докато увеличи два пъти обема си.
  • 5. Взимат се керамични купички, обръщат се с отвора надолу и се намасляват. Върху тях се оплитат кошничките с направени фитили от тестото.
  • 6. Слагат се в тавичка и се намазват с разбит жълтък.
  • 7. Тестените кошнички се пекат до леко зачеряване. След изпичане се махат купичките и кошничките се пълнят с шарени яйца.