Въпреки че е желатинова торта, това ястие е основно, а не десерт. Може да се направи с всякакво месо и зеленчуци - колкото по-разноцветни, толкова по-красив външен вид.
Използвайте стъклена форма или силиконова (пластмасова) кутия, от която след това лесно ще можете да извадите аспика. Може да застелете купата със сежо домакинско фолио. Така ще сте сигурни, че няма да залепне за дъното или стените. За да не нарушите целостта на аспика, потопете формата в хладка вода за няколко минути преди да я обърнете. Това ще помогне на желатина да се отпусне.
Преди да сипете бульона при месото и зеленчуците е добре да го прецедите. Когато той е бистър, пластовете пълнеж се виждат по-добре и желината торта е по-красива.
Съставки
- 500 мл Вода
- 10 г Желатин
- 1 с.л. Лимонов сок
- 5 бр. Черен пипер
- 1 с.л. Сол
- 1 бр. Червена чушка
- 2 бр. Моркови
- 1 глава Лук
- 350 г Телешко
Начин на приготвяне
- 1. Нарежете зеленчуците на дребни парчета. Сложете ги заедно с месото в тенджера под налягане. Добавете зърна черен пипер и дафиновите листа и залейте с водата. Варете в продължение на 45 минути.
- 2. След като леко се охлади, нарежете месото на малки парчета.
- 3. Прецедете бульона. Разбъркайте желатина в 6 с. л. студена вода и го оставете да набъбне. Изсипете в топлия (не горещ!) бульон.
- 4. Подредете месото и зеленчуците във форма и залейте с бульона. Поставете формата за 2-3 часа в хладилник.