Реших да използвам падналите в двора малки орехчета и потърсих рецепта за орехов ликьор. В интернет намерих доста противоречиви указания. Едни казват, че бурканът трябва да стои на слънце, а други – на тъмно и хладно място. Избрах втория вариант, защото ми се струва по-правилен.
Някои съветват захарта да се сложи в началото, а други пишат, че се прибавя след 40-ия ден. Никой не казва и колко грама трябва да са орехите. Навсякъде пишат за 40 броя орехчета, но размерите им варират в голям интервал, така че могат да се получат значителни разлики.
Почти всички рецепти са с домашна ракия (количеството е литър), но мой познат ме посъветва да използвам водка. Реших да го послушам, защото ракията си има свой вкус и няма смисъл да го смесваме с вкуса на орехите. Водката е идеалната, неутрална във вкусово отношение основа за всякакви коктейли, така че това важи и за ликьорите.
Колко големи трябва да са орехите, които ползваме за ликьор? Критерият е черупката да не се е втвърдила и да можете спокойно да режете ореха с нож.
Ето и рецептата. 40 броя (доста малки) орехи се измиват добре, почистват се от връхчетата и по-тъмните петна и се нарязват. Заливат се с бутилка водка от 700 мл (за предпочитане е да бъде 40-градусова, тя е по-качествена от водките, които са 37,5 – 38,5 градуса). След 40 дни течността се прецежда и се добавя 700 грама захар.
Ако орехите са по-едри, сложете литър водка и килограм захар.
Сега чакаме да минат 40 дни от Джулай морнинг, за да опитаме какво се е получило.