Мед, ванилия и орехи - няма как това плътно ястие да не ви очарова...

Съставки

  • 60 г Нишесте
  • 2 бр. Жълтъци
  • 200 г Захар
  • 1 1/2 ч.ч. Прясно мляко
  • 2 щипки Сол
  • 1 ч.л. Сода за хляб
  • 150 г Краве масло
  • 3 бр. Яйца
  • 100 г Пчелен мед
  • 150 г Захар
  • 300 г Орехови ядки
  • 500 г Брашно
  • 2 пакетчета Ванилия

Начин на приготвяне

  • 1. Медът се разтопява на огъня, добавя се содата и се разбъркват. Когато побелее и кипне, се отдръпва настрана. Прибавя се маслото.
  • 2. Отделно двете яйца се разбиват със захарта и се разбъркват с медената смес, орехите, солта и брашното.
  • 3. Върху поръсена с брашно повърхност се замесва тесто. Оформят се 7 питки, след което се оставят върху брашно, покрити с кърпа.
  • 4. Всяка питка се разточва на тънко върху намазана с малко или олио пергаментова хартия.
  • 5. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 5 минути. Веднага се изрязват блатове, като се внимава да не се разреже хартията.
  • 6. За крема: млякото се кипва, добавят се захарта и ванилиите. Отстранява се от огъня.
  • 7. Отделно се разбиват жълтъците и третото яйце. Нишестето се разтваря в малко хладка вода и се смесва с яйцата.
  • 8. Сместа се сипва на струя в млякото, като се разбърква непрекъснато. Връща се на печката и се бърка на среден огън до сгъстяване. Като започне да къкри, се отстранява и се добавя маслото.
  • 9. Разбърква се от време на време, за да не хване коричка, и като се охлади, се намазват блатовете.
  • 10. Накрая се посипва със 100 г от смлените на ситно орехи.